PPMT i-a propus lui Tőkés László să accepte să candideze la europarlamentare pe lista FIDESZ | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Politic » PPMT i-a propus lui Tőkés László să accepte să candideze la europarlamentare pe lista FIDESZ
PPMT i-a propus lui Tőkés László să accepte să candideze la europarlamentare pe lista FIDESZ

PPMT i-a propus lui Tőkés László să accepte să candideze la europarlamentare pe lista FIDESZ

Partidul Popular Maghiar din Transilvania îi propune europarlamentarului român Tőkés László să accepte să candideze la alegerile europarlamentare pe lista partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, după ce formaţiunile politice care-i reprezintă pe maghiarii din România nu s-au înţeles pentru a forma o coaliţie electorală în vederea scrutinului europarlamentar.

Propunerea a fost lansată la Odorheiu-Secuiesc, unde a avut loc Consiliul Naţional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), organism care a stabilit poziţia formaţiunii pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele PPMT, Toró T. Tibor, a declarat că în urma refuzului UDMR ca partidele maghiare să formeze o listă comună la europarlamentare, s-a luat decizia ca formaţiunea pe care o conduce să nu candideze pe liste proprii, pentru a nu periclita prezenţa în Parlamentul European a comunităţii maghiare. În plus, PPMT i-a propus episcopului Tőkés László să accepte să candideze pe lista FIDESZ la alegerile europarlamentare.

„PPMT nu doreşte ca să pericliteze această prezenţă a comunităţii maghiare în Parlamentul European, din acest motiv am decis, în primul rând, să nu candidăm cu liste proprii. În al doilea rând, fiind convinşi că o singură persoană poate să reprezinte interesele comunităţii maghiare în mod consecvent şi foarte hotărât, în persoana preşedintelui Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Tőkés László, care este şi mentorul partidului nostru şi pentru care noi am declarat de multe ori susţinerea şi sprijinul nostru să-şi continue activitatea în PE, noi îi propunem prin această decizie a Consiliului Naţional să răspundă pozitiv la chemarea FIDESZ, membru al PPE, să candideze pe listele FIDESZ la aceste alegeri”, a declarat Toró T. Tibor.

Acesta a spus că partidul de guvernământ din Ungaria i-a propus de mai multe ori lui Tőkés László să candideze la europarlamentare pe listele sale, dar decizia finală îi aparţine acestuia.

„Aceste propuneri s-au făcut de mai multe ori, noi suntem constant în discuţii cu partidul de guvernământ din Ungaria, chiar există un parteneriat strategic între noi şi FIDESZ. Deci, această propunere s-a formulat de mai multe ori şi noi, până la acest moment, am fost pentru o coaliţie maghiaro-maghiară în Transilvania, dar fiind refuzaţi i-am propus domnului episcop să accepte propunerea FIDESZ. Bineînţeles că decizia este a dânsului, dar noi îl susţinem”, a mai spus preşedintele PPMT.

Toró T. Tibor a criticat UDMR pentru că nu a acceptat propunerea ca toate partidele maghiare din România să constituie o coaliţie electorală şi susţine că Uniunea riscă, în acest fel, reprezentarea în Parlamentul European a comunităţii maghiare.

„UDMR a refuzat foarte ferm şi de mai multe ori mâna noastră întinsă, a refuzat să dăm mâna în acest sens. Noi am constatat acest lucru la această consfătuire, am luat act de decizia lor de a merge separat la aceste alegeri europarlamentare şi chiar am văzut în aceasta o dovadă că pentru ei nu este important neapărat să ajungă în PE, ci este mai important brandul electoral al UDMR. Deci sigla electorală a UDMR este mai importantă decât rezultatul alegerilor şi chiar au decis să rişte tocmai reprezentarea europeană a comunităţii”, a mai precizat preşedintele PPMT. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.