Populaţia şcolară din Harghita s-a redus, în ultimii 12 ani, cu aproximativ zece mii de elevi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Învățământ » Populaţia şcolară din Harghita s-a redus, în ultimii 12 ani, cu aproximativ zece mii de elevi
Populaţia şcolară din Harghita s-a redus, în ultimii 12 ani, cu aproximativ zece mii de elevi

Populaţia şcolară din Harghita s-a redus, în ultimii 12 ani, cu aproximativ zece mii de elevi

Populaţia şcolară din Harghita s-a redus, în ultimii 12 ani, cu aproximativ zece mii de elevi, a anunţat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, inspectorul şcolar general Bartolf Hedwig.

Potrivit datelor statistice, dacă în anul şcolar 2002-2003 numărul de elevi din Harghita era de 63.351, în anul şcolar 2013-2014 acesta a ajuns la 52.959, ceea ce înseamnă o scădere de 10.392 elevi.

Cele mai mari scăderi ale numărului de elevi s-au înregistrat între anii şcolari 2007-2008 şi 2008-2009, precum şi între anii şcolari 2011-2012 şi 2012-2013, când populaţia şcolară a scăzut, în fiecare dintre cazuri, cu peste 1.600 de elevi.

Inspectorul şcolar general Bartolf Hedwig a declarat că nu se cunosc toate motivele care au dus la scăderea numărului de elevi, dar pe primele locuri se află scăderea natalităţii şi faptul că multe familii tinere pleacă la muncă în străinătate şi îşi iau şi copiii.

„Nu cunoaştem toate detaliile, dar noi apreciem că foarte multe familii tinere lucrează în străinătate, ştim acest lucru şi din ceea ce ne relatează directorii de şcoli, când mergem în inspecţii. Ei ne spun că, deseori, la şedinţele cu părinţii vin, de fapt, bunicii. Şi este clar că, în acest caz, unii părinţi îşi lasă copiii aici, dar pasul următor este că îşi duc cu ei şi copiii. Pe de altă parte, scade natalitatea în general, este un fenomen de scădere a natalităţii şi numărului de copii pe ţară şi nu face excepţie nici judeţul Harghita”, a declarat Bartolf Hedwig.

Inspectorul şcolar general a spus că scăderea numărului de elevi a dus, în principal, la reducerea posturilor personalului didactic, dar că în viitor vor fi afectate şi posturile nedidactice.

„Evident scade şi numărul de posturi, a scăzut şi numărul posturilor didactice. Pentru că dacă la o şcoală erau, înainte, trei profesori de matematică, în urma scăderii numărului de copii la aceeaşi şcoală poate că sunt acum numai doi şi, poate, peste zece ani, dacă nu va fi oprit acest trend, va fi nevoie doar de un profesor de matematică. Nu a scăzut în aceeaşi măsură şi numărul cadrelor didactice auxiliare şi nedidactice, dar va veni (…) şi momentul când va trebui să ajustăm acest număr la numărul de elevi şi de preşcolari”, a precizat inspectorul şcolar general.

Bartolf Hedwig a mai adăugat că Inspectoratul Şcolar Judeţean nu poate opri fenomenul scăderii populaţiei şcolare, dar face eforturi ca un număr cât mai mare de copii să fie şcolarizaţi.

„Nu are cum să ne bucure acest fenomen de scădere a populaţiei, dar nu suntem noi cei care putem să-l oprim. Noi, din contra, mergem şi-i căutăm pe toţi copiii şi încercăm să-i şcolarizăm şi pe cei din familiile sărace, din familiile rome, din medii să zicem mai puţin favorabile dezvoltării educaţionale a copilului, tocmai ca acel copil să nu se rătăcească, tocmai pentru a-l câştiga pentru societate (…) prin educaţie”, a declarat Bartolf Hedwig. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.