Peste 7.200 de prezentări în faţa instanţelor de judecată a persoanelor private de libertate, de aproape 17 ori mai mult decât efectivul mediu al instituţiei
Persoanele private de libertate care îşi ispăşesc pedeapsa la Penitenciarul Miercurea-Ciuc au fost consultate medical, în 2013, de 16.282 de ori. Ceea ce înseamnă că, statistic, fiecare deţinut a fost consultat de un medic de 40 de ori anul trecut, în condiţiile în care efectivul mediu încarcerat în instituţia de detenţie harghiteană este de 433 de persoane. Datele rezultă din „Raportul de activitate al Penitenciarului Miercurea-Ciuc în anul 2013”, făcut public recent.
Totodată, anul trecut au fost înregistrate 1.292 de tratamente acordate deținuţilor, 110 controale de specialitate, 301 analize de laborator, 24 expertize medico-legale şi 245 de internări, din care 67 în infirmeria unităţii, 174 în penitenciare-spital şi 4 în spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii.
Un alt aspect se referă la numărul mare de prezentări a acestor deţinuţi în faţa instanţelor de judecată. Astfel, la un efectiv mediu anual de 433 de persoane private de libertate şi a unui efectiv anual rulat de 1.439, angajaţii unităţii i-au însoţit pe deţinuţi de 7.242 de ori în faţa instanţelor de judecată din cele trei judeţe deservite de penitenciarul din Harghita, adică 7.242 de persoane au fost însoţite din penitenciar în sălile de judecată. Ceea ce înseamnă de aproape 17 ori numărul mediu de deţinuţi din Penitenciar.
23 de deţinuţi s-au căsătorit în 2013
Conform raportului, în 2013, un număr de 23 de persoane private de libertate din Penitenciarul Miercurea-Ciuc s-au căsătorit. De asemenea, „camera de acordare a vizitelor intime a jucat un rol important în menţinerea unei stări disciplinare corespunzătoare în rândul persoanelor private de libertate care pot beneficia de acest drept, fiind acordate 284 vizite intime cu durata de 2 ore şi 23 de vizite intime cu durata de 48 de ore”.
Anul trecut, persoanelor aflate în închisoare la Miercurea-Ciuc li s-au acordat 4.119 vizite, din care 1.392 fără dispozitiv de separare. Acestora le-au fost distribuite peste 3 mii de pachete cu alimente, 7.808 scrisori şi au fost efectuate 10.618 cumpărături. Tot anul trecut, cinci persoane private de libertate au beneficiat de recompensă cu permisiunea ieşirii din locul de deţinere pentru 24 de ore.
În analiză se arată că, în 2013, pe lângă asigurarea urmării cursurilor intensive în programul „A doua şansă” (clasele I-IV) şi a celor tradiţionale pentru clasele V-VIII, 40 de deţinuţi au urmat cursuri în cadrul proiectului „Pregătire TIC la standarde europene în sistemul penitenciar românesc”.
Din cauza subfinanţării, derularea tuturor activităţilor în condiţii de normalitate şi acordarea drepturilor legale în condiţii corespunzătoare nu a fost posibilă, se arată în analiză. Însă persoanele aflate în acest loc de detenţie au fost hrănite conform normelor în vigoare – atât valorice, cât şi calorice.
xxx
Penitenciarul Miercurea-Ciuc a fost profilat de la începutul anului 2011 pe custodia persoanelor private de libertate repartizate în regim închis de executare a pedepsei cu domiciliul în judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, precum şi arestaţi preventiv cu afaceri pe rolul organelor judiciare din judeţul Harghita. Deţinuţii incluşi în regim deschis şi semideschis din cele trei judeţe execută pedepsele la Penitenciarul Codlea, iar cele în regim de maximă siguranţă sunt cazate la Penitenciarul Mărgineni. Deşi unitatea de detenţie este profilată pe regim închis, acest lucru nu poate fi respectat „din cauza numărului foarte mare de persoane private de libertate din alte regimuri de executare sau de sex feminin care îşi iniţiază diferite afaceri judiciare la instanţele deservite de penitenciarul nostru în judeţul Harghita”, se precizează în raport. (Şt.P.)
Hello blogger, i must say you have very interesting posts here.
Your website can go viral. You need initial traffic boost only.
How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral