Populaţia românească din Harghita-Covasna este într-o scădere continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Populaţia românească din Harghita-Covasna este într-o scădere continuă
Populaţia românească din Harghita-Covasna este într-o scădere continuă

Populaţia românească din Harghita-Covasna este într-o scădere continuă

Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Sâmbătă, 31 mai, a avut loc, la Mănăstirea Doamnei din Topliţa, Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, având ca puncte principale pe ordinea de zi raportul de activitate pe anul 2013 şi alegerea noii conduceri executive. Lucrările adunării au fost prezidate de ÎPS Ioan Selejan, preşedinte de onoare al FCRCHM.

La adunare au participat, în calitate de invitaţi, deputatul de Covasna, Hora Grama – şi prefecţii celor două judeţe, Adrian-Jean Andrei şi Marius Popica.

În sinteza raportului prezentată de prof. Ilie Şandru s-a menţionat cu îngrijorare tendinţa continuă de scădere a populaţiei româneşti din cele două judeţe în ultimul deceniu (cu 18% în Covasna şi cu 20% în Harghita), indicatori aflaţi cu mult peste media naţională şi peste media scăderii populaţiei maghiare din zonă. S-a mai accentuat lipsa cronică de finanţare a Forumului şi s-au punctat, pe scurt, acţiunile acestuia de contracarare a fenomenului extremist care ia dimensiuni îngrijorătoare în zonă, pe fondul presiunilor tuturor formaţiunilor politice şi a societăţii civile maghiare de obţinere a autonomiei cu orice preţ şi cu orice mijloace.

S-au propus şi s-au votat mai multe amendamente şi modificări la Statut: în primul rând, s-a simţit nevoia actualizării vechiului text şi a armonizării acestuia cu prevederile noului Cod civil; s-au votat apoi câteva activităţi în plus, neprevăzute în vechiul Statut, s-a aprobat înfiinţarea unui Consiliul ştiinţific şi de onoare, a comisiilor de lucru, a unui departament pentru tineret şi s-a decis prelungirea formulei de conducere la o durată de 3 ani. Totodată, au fost admise în Forum încă patru asociaţii.

Prefecţii celor două judeţe au întărit ideea că formaţiunile extremiste nu pot fi puse la punct decât în litera legii, prin acţiuni în justiţie, Andrei-Jean Adrian anunţând că de câteva zile s-a câştigat procesul prin care se ataca autorizaţia de reînhumare a lui Nyírő József, astfel că această poveste s-a încheiat definitiv.

Alţi vorbitori au susţinut că suntem, oarecum, victimele unei uriaşe mistificări: toată Europa ştie greşit că în Harghita-Covasna minoritarii ce trebuie protejaţi sunt maghiarii (şi nu românii), în vreme ce toată lumea apreciază corect că în Tirol germanii sunt majoritari, deci cei protejaţi trebuie să fie italienii şi ladinii – iar această inversare de roluri a dus la situaţia ca adevăraţii minoritari din secuime să nu fie protejaţi nici de Europa, nici de Bucureşti şi nici de autorităţile locale.

Între alte multe propuneri pentru agenda de viitor, preşedintele de onoare al FCRCHM a susţinut să fie incluse şi două întâlniri: una cu europarlamentarii şi una cu parlamentarii transilvăneni.

Noua conducere a Forumului, votată sâmbătă la Topliţa, are următoarea componenţă: preşedinte – Ioan Sabău-Pop, bun cunoscător al problemei funciare din Transilvania şi coautor al ambiţiosului proiect „Transilvania furată”, vicepreşedinţi – prof. Maria Bularca şi Vasile Gotea, secretar general – Ligia Dalila Ghinea. (G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mult succes noilor alesi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.