Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au fost ascultaţi şi ei… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Au fost ascultaţi şi ei…
Au fost ascultaţi şi ei…

Au fost ascultaţi şi ei…

După un program dinainte stabilit, rând pe rând, fiecare dintre instituţiile deconcentrate ale statului prezintă în faţa Colegiului Prefectural Harghita un raport de activitate. Acum, la şedinţa din luna mai, pe ordinea de zi s-a aflat şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, ale cărei probleme şi-au găsit soluţionare în primul trimestru al anului în curs. Astfel, într-un cadru organizat, au fost ascultaţi şi ei, specialiştii acestei instituţii ale cărei responsabilităţi nu sunt deloc mici şi nici uşor de observat pentru cineva din afara sistemului.

Soluţia cu raportul, din punctul de vedere al jurnalistului care a participat frecvent la şedinţele Colegiului prefectural, nu este una doar formală, aşa ca lumea să se afle în treabă, ci este una de analiză şi impact, care are ca principal scop ridicarea mingii la fileu, atât pentru raportor, cât şi pentru ceilalţi şefi de servicii interesaţi, de la caz la caz, de o colaborare inter-instituţională.

Revin însă la DSVSA Harghita şi reţin din materialul semnat de directorul ei executiv, dr. Ladó Zsolt, câteva dintre priorităţile avute în vedere la acest nivel, în primele trei luni ale anului în curs: supravegherea unor boli cu o mare putere de difuziune, care pot duce la contaminări transfrontaliere; efectuarea vaccinărilor împotriva pestei porcine clasice; supravegherea rabiei, având permanent în vedere potenţialele rezervoare de virus din mediul silvatic ş.a.m.d.

De precizat e faptul că de fiecare problemă în parte s-au ocupat inspectorii unui serviciu sau compartiment din structura Direcţiei, care ştiau exact ce au de făcut. Astfel, prin Serviciul de Monitorizare Boli şi Supraveghere Sanitar-Veterinară, în mănunchiul acţiunilor de depistare se regăsesc aproape 50.000 de probe de sânge recoltat de la cabaline, bovine şi ovine, iar în cel al acţiunilor imunoprofilactice peste 120.000 de animale ce aparţin aceloraşi specii, vaccinate anticărbunos. Şi asta doar aşa, în treacăt spus, pentru că, dincolo de asta, aş mai putea aminti aici monitorizarea efectivelor din judeţ, autorizarea exploataţiilor profesionale şi multe, multe altele, până la prevenirea bolilor transmisibile de la animale la om.
Cât priveşte Compartimentul de Igienă Veterinară şi Epidemiologie, în scopul apărării sănătăţii publice, a protecţiei consumatorilor şi prevenirii unor episoade de toxiinfecţie alimentară s-au efectuat controale permanente privind activităţile desfăşurate în unităţi publice şi unităţi de industrie alimentară, 325 la număr, care s-au lăsat cu 6 avertismente şi confiscarea a 0,351 tone preparate din carne. Nu vi se pare că la atâtea controale măsurile care s-au luat sunt aproape nesemnificative?! Mie aşa mi s-a părut, motiv pentru care, în urma explicaţiilor primite, am mai înţeles o dată că, de ani de zile, inspectorii sanitar-veterinari sunt ascultaţi şi de cei pe care îi controlează şi care, chiar dacă au greşit la un moment dat, au învăţat din acea greşeală ceea ce trebuiau să înveţe pentru a nu o mai repeta.

În acelaşi perimetru al compartimentului amintit mai figurează autorizarea a 35 de mijloace de transport produse alimentare de origine animală, întocmirea şi eliberarea documentaţiei pentru 127 de obiective şi încă vreo 32 de activităţi de schimb intracomunitar cu produse de origine animală.

Fără pretenţia de a fi epuizat acest subiect, trec la Serviciul de Inspecţie şi Control şi la ceea ce au făcut oamenii lui în perioada de referinţă: 25 de verificări pe domeniul igienei veterinare şi epidemiologiei, soldate cu 3 sancţiuni contravenţionale a câte 3.000 lei fiecare, plus 8 avertismente; 38 de controale în domeniul sănătăţii animale cu 2/1.200 lei amenzi şi 9 avertismente; 10 controale privind igiena alimentară, cu 3 avertismente; alte 39 de verificări cu 2/2.400 lei amenzi şi 12 avertismente.

Multe pentru cei care le-au încasat, sancţiunile administrate, ca şi avertismentele de altfel, sunt totuşi incomparabil mai mici ca număr faţă de cele înregistrate în alte judeţe şi asta e de bine pentru că, susţinute de o supraveghere permanentă şi atentă a întregii problematici, ele au făcut ca în Harghita să nu apară evenimente majore care să pună în pericol sănătatea oamenilor sau cea a animalelor. Dar, Doamne fereşte!, să nu vorbesc într-un ceas rău, mai ales că nu peste mult timp vor fi Rusaliile şi ştim câtă lume se adună la un loc cu prilejul acestei sărbători!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.