Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc, somată să reinscripţioneze maşina din dotare în română şi maghiară | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc, somată să reinscripţioneze maşina din dotare în română şi maghiară
Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc, somată să reinscripţioneze maşina din dotare în română şi maghiară

Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc, somată să reinscripţioneze maşina din dotare în română şi maghiară

Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc a fost somată, miercuri, de Prefectura Harghita, să reinscripţioneze autovehiculul din dotare în limbile română şi maghiară, pe portiere, conform legii, în caz contrar putând fi amendată cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, miercuri, că autovehiculul din dotarea Poliţiei Locale Odorheiu-Secuiesc, aflat în administrarea primăriei, nu respectă legislaţia în vigoare în privinţa inscripţionării. Astfel, pe capotă şi portbagaj sunt lipite autocolante cu „Poliţia Locală”, pe partea laterală dreapta autocolante cu „Poliţia Locală Odorheiu-Secuiesc”, iar pe partea laterală stânga, de-a lungul celor două portiere, acelaşi mesaj, dar în limba maghiară „Helyi Rendőrség Székelyudvarhely”.

Prefectul a explicat că, potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale şi a normativelor care reglementează dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală, inscripţionarea vehiculelor se face printr-o tăbliţă similară ca dimensiune, caractere şi mărimea literelor cu cea inscripţionată în limba română, amplasată sub denumirea oficială în română.

„Autoturismul inscripţionat în limba maghiară trebuia să aibă deasupra, automat, conform dispoziţiilor legale în materie, şi inscripţionarea în limba română, ceea ce nu se întâmplă. Motiv pentru care am solicitat Poliţiei Locale şi primarului din municipiul Odorheiu-Secuiesc intrarea în legalitate, decolantarea autoturismului şi inscripţionarea acestuia aşa cum prevede legea. Mai mult decât atât, am solicitat şi celorlalte unităţi administrativ-teritoriale care au aprobate posturi în cadrul poliţiilor locale să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de incidente şi a nu crea tensiuni şi alte interpretări decât cele conform legii. De aceea monitorizăm îndeaproape acest aspect şi sperăm să nu mai existe alte încălcări ale legii. Sigur, pentru cei care nu se vor conforma, există în lege şi sancţiuni contravenţionale, începând de la 2.500 până la 5.000 de lei”, a spus prefectul Jean-Adrian Andrei.

Primarul municipiului Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente, a declarat că problema trebuie „privită mai adânc, analizată şi chibzuită”, nu numai din punct de vedere al regulamentului Poliţiei Locale, ci şi al legilor care conferă anumite drepturi minorităţilor naţionale.

„Dacă aş lua-o în glumă, aş zice că prefectul ne solicită să mai scriem de trei ori în limba maghiară şi încă o dată în limba română, pentru că legile acest lucru spun. În primă instanţă, şeful Poliţiei Locale trebuie să facă totul încât să fie respectată legea, dar pe de altă parte să fie, pe cât se poate, satisfăcute şi cerinţele din partea locuitorilor, care sunt peste 90 la sută de o etnie (maghiară – n.r.). În Europa avem posibilitatea să ne exprimăm în limba maternă, să ne folosim simbolurile, ca şi în România”, a spus Bunta Levente.

Edilul a afirmat că „această poveste” a provocat multe daune, nu numai conducerii oraşului, ci şi din punct de vedere instituţional şi al comunităţii, apreciind că „au avut loc şi excese”.

„Eu, ca om care s-a străduit să fie pace socială în Harghita, un primar care a reuşit să scadă în oraşul în care trăieşte tensiunea interetnică între români şi maghiari, nu permit şi nu accept să mi se pună eticheta că am atitudini antiromâneşti. Noi mergem pe lege şi pe idei care se vehiculează în Europa, unde tindem să fim membri odată cu lărgirea graniţelor din spaţiul Schengen”, a mai spus primarul din Odorheiu-Secuiesc.

La rândul său, şeful Poliţiei Locale Odorheiu-Secuiesc, László Szabolcs, a declarat că rolul instituţiei pe care o conduce este să ajute cetăţenii şi că inscripţionarea nu a urmărit încălcarea legii, ci doar „să fie mai vizibilă”.

„Legea prevede că acolo unde minorităţile depăşesc 20 la sută trebuie inscripţionat şi în limba minorităţii. Noi am făcut inscripţionarea şi în limba română şi în limba maghiară, am folosit aceleaşi dimensiuni. Într-adevăr, într-o parte am trecut doar în limba maghiară, dar asta nu înseamnă că noi am vrut să demonstrăm ceva. Noi vrem să îi ajutăm pe cetăţeni să vadă cât mai clar ce scrie pe maşină, că sunt mult mai greu de citit şapte rânduri cu litere mici decât un rând foarte mare”, a spus László Szabolcs. (MEDIAFAX)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.