Ploile căzute, torenții formați pe pante și ieșirile din matcă a unor râuri și pâraie au afectate sute de gospodării, drumuri județene și comunale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » Ploile căzute, torenții formați pe pante și ieșirile din matcă a unor râuri și pâraie au afectate sute de gospodării, drumuri județene și comunale
Ploile căzute, torenții formați pe pante și ieșirile din matcă a unor râuri și pâraie au afectate sute de gospodării, drumuri județene și comunale

Ploile căzute, torenții formați pe pante și ieșirile din matcă a unor râuri și pâraie au afectate sute de gospodării, drumuri județene și comunale

Ultima oră: Puntea Lupului, comuna Lunca de Jos, izolată, neputându-se trece spre județul Neamț

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință pentru a evita anumite neplăceri ce pot apărea

Situația din județ la ora 11:00. Cea mai afectată localitate a fost Ciumani

Consiliul Județean va lucra și în week-end

Torenți cu debit de 70 metri cubi/secundă

Ogoare în care apa băltește printre cartofi

 

 

 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință pentru a evita anumite neplăceri ce pot apărea

Astăzi, la ora 11:00, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit într-o ședință extraordinară pentru a discuta problemele apărute în Harghita ca urmare a ploilor căzute în ultima perioadă, a torenților ce s-au format pe pante și a ieșirii din matcă a pâraielor și râurilor.

Președintele CJSU, Adrian Jean Andrei, spunea că, deși situația nu impunea organizarea Comitetului, s-a luat această decizie pentru a se evita anumite neplăceri ce pot apărea, mai ales că este în vigoare codul roșu de inundații până la ora 18:00.

În același timp, acesta a ținut să mulțumească mai multor instituții pentru modul în care s-a intervenit în cursul zilei de ieri și de azi.

„Vreau să mulțumesc conducerii electricii – dl. Antal Imre – pentru că a răspuns prompt și a trimis echipajele în zona Bilbor și, parțial, Toplița, unde apele au doborât mai mulți stâlpi de înaltă tensiune și au rămas fără curent electric circa 960 de consumatori. Iar aseară, în jurul orei 21:00, am restabilit situația la normal.

Vreau să-i mulțumesc d-lui Miklós Geza (șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita),  care, din oră în oră, mă ținea la curent cu cotele apelor și care este situația.

D-lui Romanescu (șeful Secției de Drumuri Naționale Miercurea-Ciuc) pentru că a luat toate măsurile, împreună cu Poliția Rutieră, de închidere a drumului din Bicaz Chei spre Piatra Neamț, unde apa a adus niște aluviuni pe carosabil.

Vreau să mulțumesc Consiliului Județean, echipelor de pompieri, serviciilor voluntare pentru situații de urgență și să solicit în continuare, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, luarea tuturor măsurilor în orele următoare, până ieșim de sub avertizare de cod roșu, toată lumea să-și facă treaba. Iar populației să-i spun să aibă încredere în noi, pentru că știm ce avem de făcut. (…) Vreau să mulțumesc în mod deosebit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, d-lui general și conducerii, pentru modul în care au gestionat situația începând de ieri, toată noaptea și astăzi. Să le mulțumesc primarilor care au fost afectați de ape”, spunea prefectul județului.

Totodată, Adrian Jean Andrei a subliniat faptul că în perioada următoare primordială este apărarea vieții oamenilor. „Vă rog – spunea acesta – să facem în așa fel încât să  nu fie pusă în pericol viața vreunui cetățean din județ. Ați văzut că în Bacău și Vrancea este câte un decedat. Dacă depinde de noi – că sunt lucruri care nu depind de noi – vă rog să luați toate măsurile în primul rând pentru salvarea vieții oamenilor”.

 Situația din județ la ora 11:00. Cea mai afectată localitate a fost Ciumani

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita, gen. Gheorghe Pop, a făcut o scurtă informare a modului în care s-a acționat și a prezentat situația existentă astăzi, la ora 11:00.

„La primirea anunțului pentru cod roșu am analizat situația din județ la momentul respectiv. Unitatea a dispus ridicarea capacității de intervenție la nivelul de alertă roșu pentru detașamentele Miercurea-Ciuc și Gheorgheni. Am trimis echipe operative ca să verifice permanențele la comitetele locale în localitățile vizate, să ia legătura cu autoritățile locale, cu comitetele locale de acolo și să fie în măsură să ne sprijine și să acționeze pentru prevenirea și înlăturarea fenomenelor respective. Am făcut notificări către MApN, în speță Brigada 61 Vânători de Munte, la jandarmi, pentru pregătirea efectivelor necesare, dacă este nevoie să ne poată fi puse la dispoziție în timpul cel mai scurt.

A plouat în tot județul, spre norocul nostru n-am avut furtuni violente, dar a plouat continuu și, pe alocuri, torențial. Au crescut treptat cursurile de apă – Trotuș, Bistrița, Olt, Mureș.

Cea mai gravă situație se găsește la Ciumani.

Datele centralizate până la ora 11:00.

 În data de 02.06.2016 au fost afectate 8 localități.

În municipiul Miercurea-Ciuc au fost afectate câteva case de locuit și subsoluri, la care a acționat Inspectoratul.

În municipiul Gheorgheni au fost inundate gospodării, dar nu a intrat apa în casă – au fost afectate doar curțile, subsolurile și fântânile.

În municipiul Toplița câteva subsoluri.

În comuna Corbu au fost inundate câteva subsoluri, au fost afectate două poduri și podețe și 3 ha de teren agricol.

În comuna Tulgheș au fost inundate subsoluri.

În comuna Lunca de Jos au fost inundate gospodării cetățenești; a fost afectat DN 12A, fără a fi închisă circulația rutieră; a fost afectată calea ferată, circulația feroviară fiind închisă, iar călătorii au fost preluați cu mijloace rutiere (cei de la CFR au intervenit operativ cu tehnică și oameni).

Ciumani a fost cea mai afectată zonă – în jur de 500 de gospodării – dar nu au fost inundate spațiile de locuit, nu s-a impus evacuarea cetățenilor, nu s-a impus evacuarea animalelor. Astăzi, după o discuție cu patronul unei ferme, a fost convins să-și ia cele 25 de animale și să le ducă într-o zonă mai sigură.

În comuna Voșlăbeni au fost afectate gospodării și subsoluri.

 

În data de 03.06.2016 au fost afectate 9 localități, din care două de ieri – Lunca de Jos și Ciumani. Astăzi l-am trimis acolo pe prim-adjunct ca să preia conducerea. La Ciumani acționează atât Comitetul Local, cât și două echipaje ale pompierilor militari, grupa operativă, prim-adjunctul și au fost solicitate în sprijin serviciile voluntare de la Lăzarea, Ditrău și sunt în deplasare și din Cristur și Lupeni. Problema este că un număr foarte mare de subsoluri sunt inundate, dar până nu se retrage apa în cursul normal al râului Mureș nu putem face nimic; practic, să scoatem apa înseamnă să reciclăm apa, pentru că imediat ce o scoatem se inundă la loc.

La acest moment au fost repartizate 7 motopompe pe gospodăriile unde se poate acționa pentru evacuarea apei.

În Lunca de Jos 32 de gospodării au rămas izolate rutier; pietonal se poate circula. Se poate circula spre Puntea Lupului prin Gheorgheni. Am trimis acolo un ofițer ca să verifice concret despre ce este vorba și să vedem ce putem face ca să fie refăcută.

În comuna Sânmartin s-a rupt DJ 123 la km 8, pe circa 100 de metri, dar se circulă pe un sens.

În comuna Dealu a fost afectat drumul comunal 57 pe o lungime de 40 de metri.

În comuna Siculeni au fost inundate 40 de pivnițe, 30 de ha de teren agricol și 400 de fântâni. Au fost afectate 10 podețe, 700 m de teren comunal și sătesc. A fost afectată școala gimnazială.

În comuna Remetea au fost inundate 90 de gospodării, 23 ha de teren arabil și 69 ha de fânețe. Din informațiile pe care le am de la fața locului, apele sunt în retragere, plouă în continuare, dar liniștit.

Nu se pune problema evacuării de persoane sau de bunuri materiale – la acest moment”.

 Oamenii sunt rugați să apeleze cu încredere la 112

Șeful ISU „Oltul” spunea că, atunci când sunt probleme, este util ca oamenii să sune la 112 și să nu treacă direct la reclamații pe la diferite uși.

 Consiliul Județean va lucra și în week-end

Președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, spunea că a fost în această dimineață la Ciceu, acolo un pod provizoriu a fost luat de ape, iar două sate – Olt și Ciaracio – au fost izolate, neputându-se circula spre ele. Acesta spunea că cea mai gravă problemă va fi cu vacile care obișnuiau să meargă la pășunat. Acum, neputând trece apa, localnicii vor avea dificultăți în asigurarea hranei animalelor.

„Noi am demarat procedurile să cumpărăm piatră, lemn, tot ce trebuie să refacem trecerea începând de luni. Până luni nu se poate face nimic, pentru că trebuie să așteptăm retragerea apelor”, spunea Borboly Csaba.

Una dintre cele mai importante vești pe care a transmis-o președintele CJ a fost că s-a dat o dispoziție ca în cadrul instituției să se lucreze și sâmbătă și duminică. De asemenea, acesta punea în discuția posibilitatea asigurării votului cu urna mobilă în zona Lunca de Jos, acolo unde la Puntea Lupului se poate ajunge doar printr-un ocol de zeci de kilometri, prin Gheorgheni.

 Torenți cu debit de 70 metri cubi/secundă

Miklós Geza, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, a prezentat cazul unui torent format pe versant, la Sânmartin, unde, în urma unor ploi (într-o oră au căzut 37 litri/mp) situația a evoluat în felul următor: „debitul la ora 18:00, pe pârâul respectiv, era de 19,9 mc/secundă; la ora 18:10 – 45 mc/s; la 18:30 – 64 mc/s; la 19:00 – 70 mc/s. Asta a fost o scurgere de pe versant. În timpul verii pârâul este aproape uscat, dar a afectat peste o sută de locuințe” – arăta Miklós Geza.

Acesta mai spunea că o mare parte a problemelor apărute sunt cauzate de lucrările de regularizare începute de Apele Române și nefinalizate din lipsa fondurilor. „În județul Harghita – preciza șeful SGA – mai ales în bazinul hidrografic Olt, au început lucrări de regularizare, care nu sunt terminate. La Mihăileni, Sândominic, constructorul a desfăcut o parte din cursul pârâului și nu a terminat lucrările din lipsă de fonduri. Din această cauză, unele construcții – case sau anexe gospodărești – sunt în pericol”.

„După ce se termină alegerile – continua Miklós Geza – să facem o cerere să fie alocați bani ca să fie terminate lucrările începute și promit că 80% din probleme actuale nu se vor mai repeta”.

 După câteva ore de la ședință: Puntea Lupului a fost complet izolată, neputându-se trece spre județul Neamț

Adrian Chiorean, reprezentantul Consiliului Județean, prezent azi la Puntea Lupului, comuna Lunca de Jos, a declarat că la ora 15:30 drumul era complet rupt și nu se putea trece în județul Neamț. Pârâul Pavaj a rupt drumul total, iar 7 familii au rămas izolate, a fost informația de ultimă oră dată de Adrian Chiorean.

În cadrul ședinței CJSU, acesta a prezentat situația din Cârța, acolo unde primarul a sesizat autoritățile despre faptul că debitele erau foarte mari, începând să crească încă din 31 mai. „Am avut o problemă cu drumul județean 125, în zona respectivă, datorită faptului că un afluent al Oltului s-a scurs pe o uliță și a venit peste DJ, a încărcat toate șanțurile, astfel încât drumul a fost acoperit cu ape, dar s-a putut circula în permanență peste el”, spunea Adrian Chiorean.

Acesta a dorit să mulțumească în mod expres firmelor de întreținere Fundamenta și Wikend Forest pentru implicare. „Au transmis foarte urgent 5 camioane de nisip, care au fost redirecționate către Ineu, Cârța și tuturor locuitorilor pentru a-și face mici baraje din saci de nisip pentru fiecare intrare în gospodărie, astfel că nu am avut nici un fel eveniment”.

De asemenea, acesta sublinia faptul că primarul comunei a mobilizat exemplar oamenii din sat – „au venit foarte mulți să ajute la încărcarea sacilor cu nisip, au venit foarte mulți care au ajutat cu tractoare, cu tot ce au putut, au stat, au supravegheat fiecare pod și la fiecare trunchi de copac sau orice rest de vegetație care venea cu apa, imediat era îndepărtat din zona centrală a podului ca să nu se facă un blocaj”.

„Toată seara – continua Chiorean – am patrulat pe porțiunea Sândominic – Bălan și înapoi prin Cârța. Toată noaptea ne sunam cu cei din dispeceratul ISU.

Am reușit încă de ieri ca în zona Lunca să se poată interveni în prima instanță. Azi de dimineață am reușit să punem încă un buldoexcavator în zonă, a început să lucreze de la 8:00-9:00 și a degajat foarte mult, inclusiv materialul care a fost peste DN 12A – curgea un torent și aducea tot acolo, se bloca tot, iar curțile erau inundate. Un al treilea excavator – de data aceasta de mare putere, pe șenile – era azi dimineață în drum spre Lunca și va acționa acolo împreună cu o basculantă pentru ridicarea întregului material care a fost depozitat pe drumuri, în curți sau pe malurile apelor.

Am vorbit cu cei de la Lunca și i-am rugat, pe cât posibil, să asigure inclusiv cazare pentru oameni, în cazul în care va fi nevoie să lucreze și mâine să poată sta. Consiliul Județean multumește firmelor Wikend Forest și Multipland pentru utilajele trimise în zona.

La Consiliul Județean avem pregătiți și 3.000 de saci pentru a putea fi folosiți, dar la Lunca nu se pot folosi, pentru că apa vine cu mare putere de pe versant și-i ia.

(…) Pe unul dintre podurile de pe DJ 127A, la Lunca, pe sectorul pietruit, ar fi bine să nu mai circule mașinile peste 3,5 tone, pentru că există pericol de prăbușire.

Marea problemă unde o să trebuiască să intervenim: foarte multe poduri au secțiunea de scurgere îngustată pentru că s-au depus foarte multe aluviuni”.

 

 Probleme și spre Egersec

 „DJ 123 Sânmartin – spre Cinod, o jumătate de bandă pe o porțiune asfaltată, în jurul kilometrului 8, s-a prăbușit. A fost un coleg acolo, a văzut situația, dar până nu se oprește ploaia nu se poate face nimic.

La Nădejdea drumul a fost spălat și pârâul macină foarte mult din maluri.

Acum două zile, la Valea Uzului, la un moment dat a curs o cantitate foarte mare de apă, astfel încât a șiroit mult pe drum – va trebuie să refacem acel drum.

Pe DJ 123, spre Cinod – Egersec, se circulă mai greu” – spunea Adrian Chiorean, prezentând situația de dimineață.

 Ogoare în care apa băltește printre cartofi

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Török Eugen, spunea că ploile au afectat și agricultura județului, impunându-se o evaluare a situației săptămâna viitoare.

Au fost afectate cel puțin 950 de hectare de teren agricol, pentru că nu toată lumea a raportat situația.

Acesta spunea că la Cozmeni a fost grindină, iar la Sânmartin, Cozmeni și Siculeni au fost ploi torențiale, astfel că în multe părți băltește apa între rândurile de cartofi.

 Pe DN 15, la limita de județ, se circulă pe două treimi din carosabil

Șeful Secției de Drumuri Naționale Miercurea-Ciuc, Cătălin Romanescu, spunea că pe drumurile naționale probleme sunt în zona Lacu Roșu, la km 27, dar cel mai important este că în această dimineață, la ora 05:00, a fost reluată circulația spre Bicaz.

„Mai avem un punct mai greu – spunea acesta – pe DN 15, la limita de județ, unde se circulă pe două treimi din partea carosabilă. Este spălat piciorul terasamentului drumului și sunt alunecări în falii din piciorul terasamentului și o să se micșoreze partea carosabilului. Avem expertiză și pentru această poziție kilometrică, dar se tot cer bani de la București și se tot întârzie”.

Alte probleme semnalate de Cătălin Romanescu sunt mici spălări de terasament.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Cautam operatori online care vor sa castige progresiv comisioane, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Se asigura training gratuit sub forma unor lectii pe e -mail, la sfarsitul acestor cursuri puteti CONTINUA sau va puteti RETRAGE. Exclusiv compania ofera si scrisoare de recomandare dupa circa 3 luni de activitate ! Cere acum detalii la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.