Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (12) | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sport » Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (12)
Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (12)

Planificăm viaţa sportivă a judeţului Harghita pentru următorii 14 ani (12)

Strategia sportivă a judeţului Harghita este elaborată în aşa fel încât să fie înţeleasă de toţi cei vizaţi.

În acest scop dorim ca, în preajma începerii dezbaterii publice, prin intermediul acestor articole toată lumea să aibă cunoştinţe despre importanţa ei.

Importanţa sporturilor de veterani într-o societate sănătoasă

Faptul că sportul poate fi început sau reluat în orice moment este cel mai bine dovedit de existenţa sporturilor pentru veterani.

În judeţul nostru, mulţi foşti sportivi se antrenează împreună cu sportivii adulţi începători, cu o regularitate respectată şi de sportivi de performanţă. Şi numai din dragostea deplină faţă de sport.

Sportul pentru veterani este adesea privit cu zâmbete de unii oameni, însă, în esenţă, el poate aduce beneficii întregii paliere sociale.

Desigur, nu trebuie confundată „greutatea” rezultatelor cu rezultatele sporturilor de performanţă la seniori, dar prieteniile dezvoltate în timpul antrenamentelor/competiţiilor pentru veterani contribuie în mare măsură la progresul sportului respectiv (noi sponsori, noi specialişti din ariile conexe sportului etc.).

Importanţa acestei mişcări este prezentată în cele 10 puncte de mai jos:

1. Menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii. Sportul pentru veterani ajută persoanele în vârstă să-şi menţină un stil de viaţă activ, reducând astfel riscul apariţiei problemelor cardiovasculare, obezităţii şi a altor boli cronice. Exerciţiile regulate contribuie la menţinerea sănătăţii musculare, osoase şi articulare, promovând coordonarea mişcărilor.

2. Relaţii sociale şi construirea comunităţii. Activităţile sportive pentru veterani întăresc legăturile sociale, reduc sentimentul de singurătate şi facilitează formarea de legături comunitare. Aceste activităţi creează comunităţi pline de viaţă, unde oamenii se bucură împreună de plăcerea sportului şi se susţin reciproc.

3. Îmbunătăţirea calităţii vieţii. Efectul pozitiv al exerciţiilor regulate asupra calităţii vieţii este evident, iar sportul pentru veterani oferă oportunitatea ca persoanele în vârstă să ducă o viaţă activă.

4. Depăşirea provocărilor legate de vârstă. Sportul pentru veterani ajută persoanele în vârstă să rămână active în ciuda provocărilor fizice şi mentale, menţinându-şi coordonarea şi echilibrul.

5. Rol exemplar pentru generaţiile mai tinere. Sportivii mai în vârstă pot fi un exemplu demn de urmat pentru generaţiile mai tinere, inspirându-le să adopte un stil de viaţă activ şi sănătos.

6. Valoare adăugată pentru societate. Participarea activă a generaţiei mai în vârstă contribuie la crearea unei societăţi sănătoase, reducând povara asupra sistemului de sănătate şi consolidând coeziunea socială.

7. Flexibilitate şi adaptabilitate. Sportul pentru veterani oferă oportunitatea ca persoanele în vârstă să încerce sporturi care se adaptează schimbărilor legate de vârstă şi necesităţile lor.

8. Infrastructură prietenoasă cu vârsta. Promovarea sportului pentru veterani necesită dezvoltarea de facilităţi sportive şi programe adaptate vârstei, susţinând astfel participarea activă a persoanelor în vârstă.

9. Acces la realizări sportive. Oferă o şansă suplimentară tuturor sportivilor care nu au reuşit să atingă rezultatele planificate în carierele lor de performanţă. Aici, ei pot obţine titlurile la care au visat întotdeauna (titluri naţionale şi mondiale).

10. Sport fără presiunea competiţiei. Furnizează oportunitatea pentru toţi acei sportivi care nu au apreciat tensiunea asociată competiţiilor să se bucure de plăcerea mişcării cu inima şi sufletul.

Ábrahám Előd, consilier sportiv SMAFTA SRL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.