Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Petiţie formulată de patru politicieni harghiteni pentru schimbarea legii electorale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Politic » Petiţie formulată de patru politicieni harghiteni pentru schimbarea legii electorale
Petiţie formulată de patru politicieni harghiteni pentru schimbarea legii electorale

Petiţie formulată de patru politicieni harghiteni pentru schimbarea legii electorale

Se doreşte ca şi comunitatea românească din judeţ să aibă un reprezentant în Parlament

Romeo Ţepeş-Focşa (PSD), Sebastian Victor Buzilă (PNL), Claudiu-Ilie Sere (ALDE) şi Marian Voşloban (Pro România) au iniţiat o petiţie online pentru modificarea Legii nr. 208/2015 pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. Concret, se doreşte oferirea posibilităţii românilor din Harghita, minoritari din punct de vedere numeric, ca să poată avea un reprezentant în Parlament, ştiindu-se faptul că, după ce s-a renunţat la votul pe colegii electorale, partidele româneşti din judeţ nu au reuşit să trimită un candidat în Parlamentul României.

În cadrul petiţiei, intitulată Pune-ţi parlamentarul la treabă! #România, se precizează faptul că „Românii care locuiesc în judeţul Harghita depind de deciziile aleşilor maghiari în Parlamentul României. Suntem uitaţi şi abandonaţi, vocea noastră este ascultată doar pentru a fi contrazisă şi marginalizată. ESTE TIMPUL SĂ FIM AUZIŢI!

Vrem să avem un cuvânt de spus, căci simpla aritmetică a legii a anulat orice şansă de a fi reprezentaţi de un parlamentar român. A venit momentul să trecem de la dorinţe la fapte concrete, nu împotriva cuiva, ci pentru NOI!

(…) Noi, românii harghiteni, vă cerem să amendaţi legea astfel încât, prin modul de împărţire al mandatelor, să putem fi reprezentaţi în Parlamentul României!”.

Petiţia este adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, vicepreşedintelui Senatului, Robert Cazanciuc, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrului României, Ludovic Orban.

Iniţiatorii oferă două variante prin care românii din Harghita ar putea fi reprezentaţi în Parlament. Una ar fi revenirea la votul pe colegii. Iar a doua variantă – cea care oferă cele mai mari şanse – ar fi ca partidul românesc care la nivel judeţean a avut cel mai bun rezultat să trimită un parlamentar din Harghita.

Ea poate fi accesată şi votată la adresa de Internet: petitieonline.com/pune-i_parlamentarul_la_treab_romania. Până ieri dimineaţă, petiţia a fost semnată de 315 persoane.

Petiţia are rol doar de sensibilizare a opiniei publice şi a parlamentarilor.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.