Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Péter György, Caritas: „Alocația de 16,6 lei/zi pentru hrană este o bătaie de joc la adresa furnizorilor trimiși în izolare ” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Péter György, Caritas: „Alocația de 16,6 lei/zi pentru hrană este o bătaie de joc la adresa furnizorilor trimiși în izolare ”
Péter György, Caritas: „Alocația de 16,6 lei/zi pentru hrană este o bătaie de joc la adresa furnizorilor trimiși în izolare ”

Péter György, Caritas: „Alocația de 16,6 lei/zi pentru hrană este o bătaie de joc la adresa furnizorilor trimiși în izolare ”

Directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György,  reclamă modul discriminatoriu în care Guvernul susține personalul aflat în  izolare la locul de muncă. În timp ce statul plătește 70 de lei pe zi pentru hrană unei persoane aflată în carantină, furnizorilor de servicii sociale le-a alocat mai puțin de un sfert.

„Pentru cei care s-au întors din zonele roșii (cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus – n.a.), izolați în carantină, statul plătește 70 de lei/ persoană/pe zi pentru hrană, iar personalului, obligat – pentru că i s-a impus prin Ordonanță Militară – să intre în izolare la locul de muncă și să îngrijească oameni cu probleme: bătrâni, copii ori persoane cu dizabilități aflați în serviciile sociale rezidențiale, a alocat o indemnizație de hrană de 16,6 lei. E revoltător, este o bătaie de joc! Cum poți să asiguri trei mese pe zi și doi litri de apă pentru un adult din 16,6 lei și de ce se împarte cu dublă măsură? Sunt oameni care muncesc zi și noapte, iar celor care stau în carantină și nu fac nimic, li se decontează de patru ori mai mult. Își bat joc de noi și de furnizorii de servicii ai DGASPC. Unde este dreptatea?”, a detaliat directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbăta trecută pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, având ca obiect sumele alocate de Guvern aferente plății cheltuielilor de hrană pentru personalul aflat în izolare preventivă la locul de muncă în centre sociale și rezidențiale publice și private, se arată că valoarea alocației de hrană „este de 16,6 lei/persoană, la același nivel cu alocația de hrană care se acordă beneficiarilor din centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu sau fără dizabilități, ori pentru persoane vârstnice”.

Prima serie, formată din 193 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita și 53 de angajați ai Asociației Caritas Alba Iulia, a intrat în izolare la locurile de muncă în Sâmbătă Mare a Paștelui catolic, lucrând în ture de zi și de noapte de câte 12 ore. De sâmbăta trecută, 218 colegi de la DGASPC și 58 de la Caritas asigură continuitatea timp de alte două săptămâni, îngrijindu-i pe copiii și vârstnicii ocrotiți în centrele sociale rezidențiale publice și private din județ.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.