Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 750 de vieţi curmate de la începutul pandemiei în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Sănătate » Peste 750 de vieţi curmate de la începutul pandemiei în Harghita
Peste 750 de vieţi curmate de la începutul pandemiei în Harghita

Peste 750 de vieţi curmate de la începutul pandemiei în Harghita

Procentul persoanelor vaccinate cu schema completă în judeţ este în continuare destul de scăzut deşi sunt raportate noi cazuri de infectare şi de deces în fiecare zi

Procentul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă în judeţul Harghita a crescut, într-o săptămână, cu doar 1 la sută, în prezent fiind de 26,81 la sută, potrivit ultimelor date făcute publice de Instituţia Prefectului. Pe parcursul unei săptămâni au primit prima doză de vaccin 3.438 de persoane, iar numărul celor cărora li s-a administrat şi rapelul a crescut cu 1.892, ajungând la 72.134. Totodată, peste 16.000 de persoane au primit şi cea de-a treia doză de vaccin, numărul acestora mărindu-se într-o săptămână cu aproximativ 2.600. În cabinetele medicilor de familie din judeţ au fost vaccinate 6.734 de persoane, în special cu serul produs de Johnson&Johnson.

De la începutul anului şi până în prezent centrelor de vaccinare din Harghita li s-au distribuit peste 202.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cele mai multe produse de Pfizer. În judeţ au fost raportate, în total, 52 de reacţii adverse post-vaccinale, un singur caz intrând în categoria celor severe.

În ultima săptămână au fost confirmaţi cu COVID-19 în judeţ 15 copii, 8 dintre aceştia fiind internaţi în spital, dar nu în secţiile de terapie intensivă. Totodată, au fost depistate 3 focare de infecţie, respectiv în Centrul de Plasament pentru Copii cu Handicap Sever din Cristuru Secuiesc, în Centrul de îngrijiri Caritas din Miercurea Ciuc şi în Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, în compartimentul Sterilizare. După începerea anului şcolar au fost testaţi pozitiv pentru infecţia cu coronavirus 234 de elevi şi 110 profesori, a mai informat Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita.

Astăzi, în judeţ au fost anunţate 69 de cazuri noi de infectare, după efectuarea a 539 de teste, dintre care 399 rapide şi 140 RT-PCR. Din păcate, au fost înregistrate şi 10 noi decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în Harghita, de la începutul pandemiei, ridicându-se la 752. În spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni sunt internaţi 332 de pacienţi cu COVID-19, iar în izolare la domiciliu se află 882 de persoane, ceea ce înseamnă că în Harghita sunt 1.214 cazuri active de infectare. Incidenţa numărului de cazuri era, în data de 11 noiembrie, de 4,5 la mia de locuitori la nivelul întregului judeţ. Dintre cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, doar în Ocland nu a fost raportat nici un caz de infectare în ultimele două săptămâni. Cea mai ridicată rată de infectare se înregistrează în continuare în Subcetate, unde joi a fost anunţată o incidenţă de 11,78 la o mie de locuitori. Pe lângă această localitate, rate de infectare de peste 9 la mia de locuitori pe parcursul a 14 zile au fost anunţate numai în Sărmaş şi Bilbor. În municipiul Miercurea Ciuc incidenţa cumulată a cazurilor era de 5,38 la mia de locuitori.

În pofida ratelor încă ridicate de infectare în localităţile judeţului, sunt persoane care refuză în continuare să respecte reglementările introduse în contextul pandemiei. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita a informat, joi, că pe parcursul a 24 de ore au fost aplicate 28 de sancţiuni contravenţionale, cu amendă sau cu avertisment, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, adică pentru nepurtarea măştii de protecţie. Sancţiunile au fost aplicate în urma a 10 acţiuni, desfăşurate independent sau în cooperare cu alte structuri MAI ori instituţii cu atribuţii în domeniu, în cadrul cărora au fost verificate 36 de mijloace de transport, 15 unităţi economice şi 741 de obiective, între care domicilii ale persoanelor aflate în carantină sau izolare, gări şi autogări, terase, parcuri, diferite spaţii de cazare.

„În continuare, poliţiştii, împreună cu celelalte structuri ale MAI şi instituţii cu atribuţii de control, vor acţiona, atât în uniformă cât şi în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În acest sens recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanţarea fizică şi să nu se expună la riscuri”, a precizat IPJ Harghita. (Emil G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.