Peste 700 de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Învățământ » Peste 700 de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat în Harghita
Peste 700 de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat în Harghita

Peste 700 de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat în Harghita

  • Un elev a fost eliminat, marţi, după ce a fost surprins cu telefonul mobil asupra sa la proba de Limba şi literatura română

La prima probă a sesiunii din august a examenului de Bacalaureat au absentat 48 de absolvenţi de liceu, din totalul celor 742 de candidaţi înscrişi.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în judeţul Harghita se desfăşoară în cinci centre de examen, organizate în trei comisii – la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni – şi două subcomisii – la Topliţa şi Cristuru Secuiesc. 

„Avem la fiecare centru de examen câte un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică, ei vor lua primele măsuri, la faţa locului, în cazul apariţiei unor probleme medicale; avem de asemenea jandarmi şi poliţişti care asigură menţinerea ordinii publice în perimetrul acestora pe durata examenului”, detaliază inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Potrivit sursei citate, în scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe care susţin acest examen, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a aprobat cele trei solicitări depuse în scris de absolvenţii de liceu cu cerinţe educaţionale speciale, împreună cu actele doveditoare, condiţiile de examinare ale acestora fiind adaptate în funcţie de particularităţile lor: mărirea timpului de lucru cu o oră şi rezolvarea subiectelor în săli distincte şi supravegheate audio-video.

La prima probă a examenului, cea la Limba şi literatura română a fost eliminat un candidat, surprins cu telefonul mobil în buzunar.

„Candidatul şi-a recunoscut vina, că a intrat cu telefonul mobil în sala de examen în ciuda faptului că li se comunicase că acest lucru este interzis, iar înainte de deschiderea subiectelor au fost întrebaţi încă o dată dacă există cineva cu telefonul mobil asupra sa. În aceste condiţii candidatul a fost eliminat şi nu mai are dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului”, a precizat reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat organizată în acest an continuă miercuri, 17 august, cu proba obligatorie a profilului, iar joi, 18 august, este programată proba la alegere a profilului şi specializării.

Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 19 august.

„Procedurile de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale se vor derula în intervalul 22-29 august. În acest sens, comisiile de Bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil din cadrul examenului naţional de Bacalaureat 2022, potrivit metodologiei specifice”, precizează inspectorul şcolar general adjunct.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 31 august, până la ora 12:00, cu anonimizarea numelui şi prenumelui, fiecărui candidat fiindu-i comunicat codul de anonimizare la prima probă a examenului naţional. În aceeaşi dată pot fi depuse şi contestaţiile, în intervalul orar 12:00-18:00, următoarele două zile – 1 şi 2 septembrie – fiind dedicate rezolvării acestora.

Absolvenţii de liceu care au participat la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor afla rezultatele finale sâmbătă, 3 septembrie.

„Le mulţumesc tuturor celor care au înţeles că trebuie să îşi amâne concediul sau să se întoarcă mai repede la muncă, pentru a fi împreună în această perioadă la organizarea celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului. Le mulţumesc autorităţilor locale pentru sprijinul prompt asigurat în vederea bunei desfăşurări a examenului. Iar candidaţilor şi membrilor comisiilor le urez mult succes în continuare”, a concluzionat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.