Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin în Harghita funcţionează două reţele de screening | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Sănătate » Pentru prevenirea cancerului de col uterin în Harghita funcţionează două reţele de screening
Pentru prevenirea cancerului de col uterin în Harghita funcţionează două reţele de screening

Pentru prevenirea cancerului de col uterin în Harghita funcţionează două reţele de screening

  • La nivelul regiunii Centru sunt 10 asemenea reţele de screening

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş informează că, începând cu 1 august, pe lângă reţeaua proprie de screening pentru derularea Proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin”, în regiunea Centru au fost organizate încă 9 astfel de reţele. Acestea funcţionează în următoarele unităţi sanitare: Spitalul Municipal Sighişoara; Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin; Spitalul Orăşenesc „Dr. Valer Russu” Luduş; Spitalul TopMed Târgu Mureş; Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia; Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc; Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe; Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Aceste unităţi sanitare cu paturi, declarate eligibile în urma procedurii de afiliere organizată de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, s-au organizat în reţele de screening cu următoarea componenţă: Centru de informare – cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie şi Medicină de Familie, Centre de recoltare – cu medici specialişti Obstetrică-Ginecologie şi Laborator de Citologie Cervicală – cu medici specialişti anatomie patologică cu competenţe în citologia cervicală.

În judeţul Harghita, cele două reţele de screening, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc şi de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, dispun de 18 medici Obstetrică-Ginecologie şi 6 medici anatomie patologică.

„Pentru unităţile sanitare – Spitalul Municipal Topliţa, Spitalul Municipal Gheorgheni şi Spitalul Orăşenesc Covasna – care au depus documentaţia de afiliere, dar nu îndeplinesc criteriile de organizare ca reţele de screening, candidatura le va fi luată în considerare pentru afilierea ca Centre de informare şi Centre de recoltare şi vor fi validate în etapa următoare”, se arată în comunicatul de presă semnat de managerul proiectului, şef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun, şi expertul IEC Mariana Moldovan-Negoiţă.

„În toată această perioadă am informat constant populaţia feminină din Regiunea Centru despre beneficiile participării la programele de screening ale cancerului de col uterin, dar am depus şi eforturi susţinute pentru a aduce în proiect resursa profesională medicală atât de necesară pentru ca orice femeie să poată beneficia de testarea gratuită. Pentru organizarea celor 10 reţele de screening vreau să le mulţumesc tuturor celor care susţin acest proiect într-un mod real, nu doar declarativ, care se implică în fiecare zi în rutina derulării acestuia. Profesioniştii adevăraţi sunt mereu acolo unde este nevoie de ei! Pentru proiect, indicatorul de organizare a reţelelor de screening a fost atins (minimum 6 reţele de screening), dar eu, ca manager de proiect, consider că regiunea Centru încă dispune de o mare capacitate medicală de implicare în screening, astfel că vom continua procedura de afiliere de noi reţele de screening, de noi centre de informare-recoltare şi procedura de afiliere exclusiv pentru centrele de informare-consiliere. Pentru fiecare femeie care doreşte să participe la screening, serviciile preventive trebuie să fie cât mai accesibile. Stimate doamne şi domnişoare suntem aici pentru dvs.! Testaţi-vă!”, a declarat şef lucrări dr. Cosmina Cristina Uzun.

Conform sursei citate, începând cu data de 1 aprilie 2022 a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică, astfel încât screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă, fiind organizate reţelele de screening după noile normative legislative.

Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739/72.71.87.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poştă.

„Dacă rezultatul testului-screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament”, precizează reprezentanţii SCJU Târgu Mureş.

Persoanele care vor beneficia de programele de screening sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani pentru testarea HPV şi cele între 24-29 ani pentru testarea Babeş-Papanicolau, care au domiciliul/reşedinţa în regiunea Centru. De asemenea, „din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai GT – persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu”.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.