Peste 70 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 70 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni
Peste 70 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

Peste 70 de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

Peste 25.400 de cereri pentru acordarea subvenţiei anuale din partea Uniunii Europene pentru suprafeţele de terenuri au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita, campania pentru înregistrarea solicitărilor încheindu-se luni. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că, începând cu data de 1 martie, când a fost demarată campania şi până în 16 mai, au fost preluate 25.462 de cereri, cu aproximativ 500 mai puţine decât anul trecut, scăderea fiind de circa două procente. Acesta a precizat că suprafaţa totală pentru care s-au depus cereri a crescut însă cu aproximativ 500 de hectare. În total, în Harghita au fost depuse cereri pentru o suprafaţă de 182.568 de hectare.

„Terenurile îşi mai schimbă proprietarii. Mai mult ca sigur nu vorbim despre fermieri noi. Vorbim despre ferme comasate, acesta este motivul pentru care a scăzut numărul de cereri. Adică oameni în vârstă au predat ştafeta celor tineri, care deja aveau cererea lor cu suprafeţe mai mici şi s-au comasat practic două cereri. Mai mult ca sigur acesta este motivul pentru care numărul de cereri este mai mic, dar suprafaţa totuşi a rămas şi chiar a crescut un pic”, a spus Haschi András. Potrivit afirmaţiilor sale, a fost înregistrată o scădere a numărului cererilor şi la nivel naţional şi o creştere uşoară a suprafeţei totale pentru care s-a solicitat subvenţie.

„A fost o campanie echilibrată. Totuşi, după 15 ani ştim deja ce avem de făcut. Perioada aceasta cu COVID-19 ne-a adus şi avantaje, nu numai dezavantaje. Faptul că putem accepta anumite documente prin diverse metode electronice, cum este WhatsApp-ul sau e-mail-ul, ne ajută foarte mult. În urmă cu câţiva ani nu se putea accepta, dar acum comunicăm cu fermierul într-un mod mult mai simplu şi este totuşi un avantaj destul de mare că fermierul nu trebuie să vină 100 de kilometri poate pentru fiecare document separat. Dacă există vreun document care lipseşte din dosar apelăm la căile electronice moderne prin care putem comunica cu fermierul. Este un avantaj foarte mare pentru noi, totul merge mult mai simplu şi mult mai bine”, a mai spus directorul APIA Harghita, care a adăugat că este de aşteptat ca în conturile fermierilor harghiteni să intre, în iarnă, în total între 70 şi 80 de milioane de euro.

Nu toţi îşi vor primi însă subvenţia, pentru că fermierii care şi-au incendiat vegetaţia de pe terenuri şi-o vor pierde în totalitate. Potrivit lui Haschi András, în urma controalelor efectuate a fost introdus în sistemul electronic al APIA un aşa-numit cod de sancţiune şi astfel peste 250 de fermieri îşi vor pierde în totalitate subvenţia. Situaţia este fără precedent în judeţul Harghita pentru că este pentru prima oară când sunt atât de mulţi fermieri sancţionaţi în acest mod şi trebuie luate astfel de măsuri ferme pentru ca aceştia să îşi schimbe atitudinea pe viitor, a mai precizat directorul APIA Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.