Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 70 de angajatori harghiteni, sancţionaţi de inspectorii ITM în prima lună din an | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Peste 70 de angajatori harghiteni, sancţionaţi de inspectorii ITM în prima lună din an
Peste 70 de angajatori harghiteni, sancţionaţi de inspectorii ITM în prima lună din an

Peste 70 de angajatori harghiteni, sancţionaţi de inspectorii ITM în prima lună din an

  • Tot în cursul lunii ianuarie au fost sesizate 5 accidente de muncă

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, în cursul lunii ianuarie, angajaţii instituţiei au efectuat 97 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 40 de controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În urma acestora au fost sancţionaţi 74 de angajatori, dintre care 38 în domeniul relaţiilor de muncă şi 36 pentru abateri de la legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă. Pentru neregulile constatate, inspectorii ITM au acordat 160 de sancţiuni (cele mai multe, 104, fiind date în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă). Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 58.000 de lei: 19.000 de lei în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, iar 39.000 de lei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Dintre neconformităţile constatate din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, amintim: * neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă; * angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare; * în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător; * şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător; * lipsa calificării fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră; * consumul de alcool în timpul programului de lucru; * precum şi lipsa anumitor măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus (de la lipsa dezinfectanţilor şi a măştilor de protecţie la nerealizarea triajului epidemiologic sau lipsa afişelor de informare asupra măsurilor de protecţie COVID-19.

Tot în prima lună din acest an au fost sesizate 5 accidente de muncă, acestea fiind în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs.

Conform ITM Harghita, la finalul lunii ianuarie, în judeţ erau înregistrate 81.774 de contracte active, iar în sistemul REGES figurau 73.155 de salariaţi. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.