Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 65% din şomerii aflaţi în evidenţă au maximum opt clase | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Economic » Peste 65% din şomerii aflaţi în evidenţă au maximum opt clase
Peste 65% din şomerii aflaţi în evidenţă au maximum opt clase

Peste 65% din şomerii aflaţi în evidenţă au maximum opt clase

Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita este în scădere, dar cei mai mulţi dintre cei aflaţi în evidenţă nu sunt pregătiţi şi întâmpină mari dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că la sfârşitul anului 2015 erau înregistraţi în judeţ 7.509 şomeri, în scădere faţă de 2014, când se aflau în evidenţă 8.256 de persoane sau de 2013, când numărul şomerilor înregistraţi era de 10.128.

Scăderea se manifestă, potrivit sursei citate, pe fondul reducerii intrărilor în şomaj şi este îngrijorătoare, întrucât creează probleme furnizării de forţă de muncă calificată, în condiţiile în care peste 65% dintre şomerii aflaţi în evidenţă au maximum opt clase.

„Este o situaţie relativ îngrijorătoare pentru că acest număr redus de şomeri, coroborat cu nivelul lor de pregătire, în general, ne creează probleme în ceea ce priveşte furnizarea de forţă de muncă calificată angajatorilor care declară locuri de muncă vacante. Problema noastră majoră, în momentul actual, este că peste 5.000 de şomeri au maximum 8 clase şi din cauza asta ei nu pot fi nici măcar calificaţi, nu putem să-i cuprindem nici măcar la un curs şi din acest motiv avem probleme serioase în a furniza angajatorilor forţă de muncă calificată”, a declarat Tiberiu Pănescu.

Acesta a subliniat că nu cunoaşte motivul pentru care scade numărul şomerilor care se înregistrează, întrucât nu are acces la informaţiile legate de numărul de contracte care se închid în judeţ şi nici condiţiile în care încetează raporturile de muncă.

În ceea ce priveşte numărul de angajări din rândul şomerilor, în 2015, acesta a fost în uşoară scădere faţă de anul precedent, dar este considerat ca fiind destul de bun, ţinând cont de scăderea numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi de slaba lor pregătire.

„În anul trecut, din rândul şomerilor înregistraţi am avut 3.884 de şomeri care s-au încadrat în muncă, într-o mică scădere faţă de anul 2014, când au fost 3.928. Scăderea este mică, noi considerăm că acest număr este încă destul de bun, pentru că pe măsură ce ne-a scăzut şi numărul de şomeri, evident că a scăzut şi baza de selecţie a potenţialilor viitori angajaţi, ţinând cont şi de acea caracteristică enunţată anterior, aceea că mulţi nu au studiile generale finalizate şi din cauza aceasta ei sunt foarte greu angajabili, marea lor majoritate fiind deja şomeri de lungă durată, unii chiar şi de 5-6-7 ani în evidenţă în mod continuu şi fiind, în general, şi beneficiari de venit minim garantat din partea primăriilor”, a explicat Tiberiu Pănescu.

Rata actuală a şomajului la nivelul judeţului este de 5,41%, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când era de 5,72% şi faţă de acum doi ani, când era de 6,96%. (Lia Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.