Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 50 de intervenţii ale salvamontiştilor în perioada sărbătorilor, majoritatea la accidente pe pârtiile de schi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 50 de intervenţii ale salvamontiştilor în perioada sărbătorilor, majoritatea la accidente pe pârtiile de schi
Peste 50 de intervenţii ale salvamontiştilor în perioada sărbătorilor, majoritatea la accidente pe pârtiile de schi

Peste 50 de intervenţii ale salvamontiştilor în perioada sărbătorilor, majoritatea la accidente pe pârtiile de schi

Salvamontiştii harghiteni au intervenit, în perioada sărbătorilor de iarnă, în peste 50 de cazuri în care turiştii au avut nevoie de ajutor, majoritatea fiind accidente pe pârtiile de schi, a declarat directorul Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean, Fekete Örs.

Potrivit sursei citate, în cele mai multe cazuri, schiorii au suferit entorse, luxaţii şi fracturi şi a fost nevoie de primul-ajutor acordat de salvamontişti.

Fekete Örs consideră că principalele cauze care au dus la producerea unui număr atât de mare de accidente sunt necunoaşterea echipamentelor de schi, experienţa redusă, neatenţia, dar şi faptul că organismul încă nu s-a adaptat sporturilor de iarnă, iar schiorii îşi forţează limitele încă din primele zile.

Salvatorii montani au intervenit şi pentru recuperarea unor persoane care s-au rătăcit pe munte, care nu s-au informat înainte despre starea traseului şi au fost luate prin surprindere de stratul mare de zăpadă.

Întrucât pe majoritatea pârtiilor din Harghita se schiază, Örs recomandă atenţie sporită, folosirea de echipamente adecvate şi solicitarea sprijinului unui monitor de schi, în cazul celor care nu ştiu să schieze prea bine. De asemenea, salvamontiştii avertizează că se interzice accesul pe pârtie al celor care au consumat băuturi alcoolice.

„Sperăm să evităm accidentele grave, dar vom avea o iarnă foarte grea, după cum vedem, pentru că funcţionează şi pârtiile care niciodată nu au funcţionat. (…) Recomandăm celor care schiază ca pe pârtii să aibă grijă unii de ceilalţi, să poarte echipament adecvat, să apeleze la profesionişti dacă nu ştiu să schieze, că nu le ştim chiar pe toate”, a precizat Örs.

Celor care doresc să plece în drumeţii, li se recomandă să se informeze înainte despre starea traseului, solicitând sprijinul salvamontiştilor, să folosească echipament adecvat, să poarte haine potrivite, dar şi să aibă la ei ceai cald, alimente şi lanternă, în cazul în care îi prinde noaptea pe munte.

De asemenea, salvatorii montani avertizează că în zonă temperaturile sunt scăzute, iar pe unele văi există chiar pericol de avalanşă, întrucât zăpada este destul de mare. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.