Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 470 de angajări şi rată a şomajului în scădere, luna trecută, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Peste 470 de angajări şi rată a şomajului în scădere, luna trecută, în Harghita
Peste 470 de angajări şi rată a şomajului în scădere, luna trecută, în Harghita

Peste 470 de angajări şi rată a şomajului în scădere, luna trecută, în Harghita

Peste 470 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita au reuşit să se angajeze luna trecută, rata şomajului în judeţ înregistrând o uşoară scădere. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii februarie, în evidenţele instituţiei erau 5.319 şomeri, iar rata şomajului a înregistrat o scădere cu 0,16 procente, de la 4,65 la sută în ianuarie, la 4,49 la sută. Din totalul şomerilor înregistraţi în februarie, 2.398 erau femei şi numai 1.263 erau indemnizaţi.

Cei mai mulţi dintre cei care au ieşit din evidenţe în urma încadrării au fost şomeri neindemnizaţi, fiind vorba în special despre tineri cu vârste de până la 30 de ani şi persoane de peste 45 de ani, în cazul cărora legislaţia în vigoare prevede acordarea anumitor subvenţii, în limita bugetului disponibil.

„De aceea este mai mare numărul angajărilor din rândul neidemnizaţilor. Neidemnizaţii reprezintă, în general, din totalul şomerilor cam 75-77 la sută aşa că e normal ca şi numărul angajărilor să fie mai mare din rândul acestora”, a afirmat Janó Edit Andrea.

Aceasta a precizat că în luna februarie au fost consemnate 476 de încadrări în muncă, ceea ce reprezintă un număr destul de mare, iar situaţia poate fi pusă şi pe seama faptului că, nefiind foarte frig, a început mai devreme perioada aşa-numitelor angajări de primăvară. Multe angajări au fost înregistrate în domeniul serviciilor, dar au fost căutaţi şi destul de mulţi şoferi, precum şi lucrători în construcţii. Luna trecută nu au fost operate disponibilizări colective în judeţ.

În ceea ce priveşte nivelul de studii al şomerilor harghiteni, Janó Edit Andrea a informat că 46 la sută dintre aceştia au cel mult învăţământ primar sau sunt fără studii, 862 de persoane completând declaraţii prin care au arătat că nu au urmat cursurile vreunei instituţii de învăţământ.

„Trebuie ştiut faptul că, din păcate, noi nu avem pârghii de verificare a acestor declaraţii. Deci, nu ştim dacă într-adevăr sunt fără studii sau nu, e doar pe baza declaraţiei lor”, a spus reprezentanta AJOFM Harghita. Aceasta a adăugat că 23 la sută dintre şomerii aflaţi în februarie în evidenţe absolviseră cursurile învăţământului gimnazial, 11 la sută al celui profesional, 16 la sută al celui liceal, iar ceilalţi au terminat o şcoală postliceală sau o facultate.

În ceea ce priveşte ponderea şomerilor în rândul populaţiei active, Janó Edit Andrea a arătat că nu sunt schimbări semnificativăe faţă de luna ianuarie. Cele mai mari ponderi, în mediul urban, se înregistrau la Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Dârjiu, Mărtiniş, Ocland şi Săcel.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.