Peste 370 de angajări, luna trecută, în Harghita şi rată a şomajului aproape neschimbată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 10 iunie 2023
Home » Societate » Peste 370 de angajări, luna trecută, în Harghita şi rată a şomajului aproape neschimbată
Peste 370 de angajări, luna trecută, în Harghita şi rată a şomajului aproape neschimbată

Peste 370 de angajări, luna trecută, în Harghita şi rată a şomajului aproape neschimbată

  • Subvenţii pentru angajatorii care încadrează tineri NEETs

Peste 370 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita au fost angajate în martie, iar rata şomajului a înregistrat o uşoară scădere comparativ cu luna anterioară. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că numărul de 374 de angajări înregistrate luna trecută este unul destul de mare, fiind operate încadrări, în principal, în domeniul serviciilor şi în cel al construcţiilor, având în vedere şi faptul că este primăvară şi se caută forţă de muncă pentru lucrări, 216 dintre cei care şi-au găsit un loc de muncă fiind bărbaţi.

Janó Edit Andrea a afirmat că, la sfârşitul lunii martie, în evidenţele AJOFM Harghita erau 4.633 de şomeri, dintre care 2.073 femei, iar rata şomajului era de 3,41 la sută, în scădere cu 0,06 procente faţă de februarie. Aceasta a precizat că s-a constatat o scădere cu 179 a numărului şomerilor indemnizaţi, pentru că multe persoane s-au angajat, iar unora le-a expirat perioada şomajului şi s-a diminuat semnificativ şi numărul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ înregistraţi la instituţie, deoarece aceştia au beneficiat de indemnizaţie de şomaj doar pentru o perioadă de şase luni. Janó Edit Andreea a spus că 47 la sută dintre şomerii aflaţi în evidenţele instituţiei nu au studii sau au cel mult patru clase, iar din această cauză îşi găsesc cu dificultate un loc de muncă.

În ceea ce priveşte numărul şomerilor din fiecare localitate a judeţului nu au fost înregistrate schimbări semnificative în ultimele luni. Cei mai mulţi şomeri din mediul urban sunt în continuare în Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, iar din mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Lunca de Jos, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Suseni.

Reprezentanta AJOFM Harghita a menţionat că s-a reluat organizarea de cursuri de formare profesională, fiind pus în perioada următoare un accent pe cei care au absolvit cel puţin cursurile învăţământului primar şi pe dezvoltarea de competenţe digitale sau pe comunicarea în limba română. Se intenţionează organizarea de cursuri de competenţe informatice în Miercurea-Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa şi de comunicare în limba oficială în Cristuru Secuiesc. Totodată, se doreşte formarea unei grupe pentru un curs de calificare de ajutor bucătar în Miercurea-Ciuc şi de barman în Odorheiu Secuiesc, a mai spus Janó Edit Andreea.

AJOFM Harghita a anunţat, ieri, că pot fi acordate subvenţii din fonduri europene agenţilor economici care încadrează aşa-numiţi tineri NEETs, care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare şi sunt şomeri de lungă durată. Prin proiectul ACTINEETs 1 RMPD – „Activare tineri NEETs”, AJOFM Harghita poate acorda subvenţii pentru încadrarea în muncă a 128 de astfel de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani. „În sensul legii şomerul de lungă durată se consideră persoana care este şomer pe o perioadă: mai mare de 12 luni, neîntreruptă, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani; de 6 luni, neîntreruptă, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani; Angajatorii interesaţi să angajeze tineri NEETs şomeri de lungă durată, se pot adresa la agenţiile locale şi punctele de lucru ale agenţiei, din zona în care au sediul social, la numerele de telefon: Agenţia locală Miercurea-Ciuc: 0735/53.97.45, 0735/53.97.47; Agenţia locală Odorheiu Secuiesc: 0735/53.97.51; Punctul de lucru Gheorgheni: 0735/53.43.82; Punctul de lucru Topliţa: 0735/53.43.83; Punctul de lucru Cristuru Secuiesc: 0735/53.43.81”, se precizează într-un comunicat al AJOFM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.