Peste 320 de angajatori, sancţionaţi în 2021, în Harghita, pentru deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 27 septembrie 2023
Home » Societate » Peste 320 de angajatori, sancţionaţi în 2021, în Harghita, pentru deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă
Peste 320 de angajatori, sancţionaţi în 2021, în Harghita, pentru deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă

Peste 320 de angajatori, sancţionaţi în 2021, în Harghita, pentru deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au sancţionat, pe parcursul anului trecut, 328 de angajatori din judeţ pentru deficienţele constatate în urma unor controale pe linie de relaţii de muncă. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, inspectorii Compartimentului Control Relaţii de Muncă au efectuat 773 de verificări şi au aplicat 525 de sancţiuni, dintre care 94 de amenzi în valoare de 671.900 de lei şi 431 de avertismente. Totodată, au fost dispuse 1.851 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Comparativ cu anul anterior, numărul angajatorilor sancţionaţi în 2021 a fost cu 4 mai mare.

ITM Harghita a precizat că anul trecut s-a pus accent pe diminuarea muncii nedeclarate şi subdeclarate şi au fost organizate în acest sens controale inopinate, planificările fiind efectuate pe localităţi şi zone. Au fost verificate 235 de societăţi comerciale, iar în cazul a 10 au fost aplicate sancţiuni după ce s-a constatat că foloseau în activitate 15 persoane fără contracte individuale de muncă. De asemenea, pentru 2 persoane nu fuseseră trimise în REVISAL elementele contractului individual de muncă în termenul legal. Societăţile care foloseau în activitate persoane fără contract individual de muncă au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 340.000 de lei.

Cu ocazia controalelor s-a verificat şi modul de acordare a repausului săptămânal conform prevederilor legale în vigoare. La verificarea acordării sporului de noapte s-a dispus ca măsură obligatorie evidenţierea în foile de prezenţă a orelor de noapte lucrate de angajaţi, precum şi evidenţierea pe statele de plată a sporului de noapte acordat.

„De precizat este faptul că inspectorii de muncă în cadrul acţiunilor de control efectuează acţiuni de informare şi conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor privind consecinţele muncii nedeclarate. Toate acţiunile desfăşurate au vizat creşterea gradului de conştientizare a persoanelor care desfăşoară activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, raportat la consecinţele la care am făcut referire anterior, precum şi clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a unor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă. Salariaţii au fost informaţi cu privire la avantajele transformării muncii nedeclarate în muncă declarată: asigurarea condiţiilor de muncă şi angajare; salariu minim; timp de muncă şi repaus; concediu de odihnă plătit; protecţie la concediere (precum şi toate celelalte drepturi prevăzute de Codul muncii şi contractele colective de muncă); crearea posibilităţii acţiunii autorităţilor de inspecţie şi a instanţelor de judecată, în cazul nerespectării condiţiilor de muncă şi angajare; atragerea de drept a asigurării pentru sănătate, şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi contribuţia la fondul de pensii; eliminarea riscului de a fi sancţionat dacă acceptă să lucreze fără contract individual de muncă”, se arată în comunicatul ITM Harghita.

De menţionat că, în 2021, reprezentanţii ITM Harghita au efectuat controale şi pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind verificate 437 de unităţi şi aplicate sancţiuni în valoare totală de 652.000 de lei.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.