Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă luna trecută, iar rata şomajului a scăzut uşor în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Peste 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă luna trecută, iar rata şomajului a scăzut uşor în judeţ
Peste 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă luna trecută, iar rata şomajului a scăzut uşor în judeţ

Peste 300 de persoane şi-au găsit un loc de muncă luna trecută, iar rata şomajului a scăzut uşor în judeţ

Peste 300 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita s-au angajat pe parcursul lunii trecute, iar rata şomajului a înregistrat o uşoară scădere, chiar dacă în evidenţele instituţiei au intrat şi destul de mulţi absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat că la sfârşitul lunii trecute în judeţ erau înregistraţi 5.050 de şomeri, cu 97 mai puţini decât în iunie, iar rata şomajului era de 3,74 la sută, ceea ce reprezintă o scădere faţă de cea de 3,82 la sută din luna anterioară.

Aceasta a precizat pentru „Informaţia Harghitei” că în evidenţele AJOFM Harghita au intrat 281 de proaspăt absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, care au fost incluşi în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi s-a început punerea lor în plată în data de 4 august. Este vorba despre cei cărora nu li s-a putut oferi un loc de muncă sau nu au fost admişi într-o instituţie de învăţământ superior, a afirmat Janó Edit Andrea, care a adăugat că luna trecută au fost înregistrate 314 angajări şi chiar dacă au fost mai puţine decât în iunie trendul este unul pozitiv comparativ cu alţi ani. Cele mai multe angajări au avut loc în domeniul comerţului, dar un număr semnificativ de persoane şi-au găsit un loc de muncă în construcţii şi servicii sau în diverse domenii, ca ambalator manual.

Janó Edit Andrea a menţionat că din totalul şomerilor înregistraţi în iulie, 2.509 erau femei, iar 1.257 erau indemnizaţi, în scădere cu 305 faţă de luna anterioară, având în vedere faptul că peste 100 dintre aceştia s-au angajat, iar la ceilalţi le-a expirat dosarul de indemnizaţie de şomaj. Potrivit afirmaţiilor sale, a crescut la 3.793 numărul şomerilor neindemnizaţi, respectiv al celor care au nivel scăzut al studiilor şi care din acest motiv îşi găsesc mai greu un loc de muncă. 22 la sută dintre aceştia nu au fost niciodată la şcoală, iar peste 30 la sută au maximum 4 clase.

Reprezentanta AJOFM Harghita a mai informat că se încearcă organizarea de cursuri de calificare pentru cei care au trecut măcar prin învăţământul primar, unul de îngrijitor spaţii verzi fiind deja lansat în comuna Ciucsângeorgiu. Cei mai mulţi şomeri din mediul urban din judeţul Harghita sunt în continuare în Odorheiu Secuiesc şi în Gheorgheni, iar din mediul rural în Atid, Mărtiniş şi Praid, a mai spus Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.