Peste 260.000 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate duminică la urne în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Peste 260.000 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate duminică la urne în judeţul Harghita
Peste 260.000 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate duminică la urne în judeţul Harghita

Peste 260.000 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate duminică la urne în judeţul Harghita

Peste 260.000 de persoane sunt aşteptate, duminică, la secţiile de votare din judeţul Harghita organizate în cadrul alegerilor locale şi europarlamentare. Potrivit unor informaţii furnizate publicaţiei noastre de purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului şi al Biroului Electoral Judeţean Harghita, Adrian Pănescu, la aceste alegeri sunt aşteptaţi să participe, în total, în judeţ 263.842 de alegători înscrişi pe listele electorale permanente, pe listele electorale complementare fiind 872 de persoane din Uniunea Europeană cu drept de vot în România, conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări. În Harghita au fost constituite 292 de secţii de votare, dintre care 67 în 4 municipii, 20 în oraşe şi 205 în comunele din judeţ. Cele mai multe secţii de votare, respectiv 185, vor funcţiona în unităţi de învăţământ preuniversitar, iar 107 în clădiri aparţinând primăriilor şi altor instituţii publice (case de cultură, cămine culturale, sedii ale composesoratelor şi case parohiale).

Au fost tipărite cele 5 tipuri de buletine de vot (buletine de vot pentru alegerea primarilor, consiliilor locale, preşedintelui consiliului judeţean şi consiliului judeţean, respectiv pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European), numărul acestora fiind de 290.487 de bucăţi din fiecare tip. Totodată, au fost asigurate timbrele autocolante, în număr de 276.101 bucăţi şi 1.460 ştampile cu menţiunea VOTAT.

„În zilele de 3, 4 şi 5 iunie 2024 s-au desfăşurat 6 sesiuni de instruire a preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, a locţiitorilor acestora şi a preşedinţilor birourilor electorale de circumscripţie (instruire asigurată de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană, Instituţia Prefectului, Autoritatea Electorală Permanentă, Direcţia Judeţeană de Statistică, Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean). Au fost instruiţi operatorii de calculator din secţiile de votare şi informaticienii de pe lângă birourile electorale de circumscripţie locale. Aceştia au fost dotaţi cu tablete şi alte echipamente pentru desfăşurarea activităţii, iar preşedinţii birourilor electorale au primit telefoane mobile. În data de 7 iunie se vor distribui către preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi primării materialele care vor fi utilizate în secţiile de votare. Acestea se vor transporta la primării sub paza asigurată de poliţişti. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (poliţişti, jandarmi, pompieri), sunt pregătite să intervină la nevoie, fiind luate toate măsurile organizatorice pentru asigurarea pazei secţiilor de votare, a birourilor electorale de circumscripţie şi pentru asigurarea liniştii publice premergător şi pe perioada desfăşurării alegerilor. Măsurile dispuse şi acţiunile programate de către instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice creează premisele, ca procesul de votare să se desfăşoare în condiţii de legalitate pentru toţi cetăţenii care îşi vor exercita dreptul la vot duminică, 9 iunie 2024”, a precizat Adrian Pănescu.

Pentru alegerile locale sunt înscrişi în judeţ 2.212 candidaţi, 5 persoane candidând pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi 124 pentru cea de primar al uneia dintre cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Pentru funcţia de consilier judeţean sunt înscrise în cursa electorală 156 de persoane, iar peste 1.900 de candidaţi aspiră la funcţia de consilier local.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.