Peste 25 de milioane, în două tranşe, pentru investiţii în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Peste 25 de milioane, în două tranşe, pentru investiţii în judeţul Harghita
Peste 25 de milioane, în două tranşe, pentru investiţii în judeţul Harghita

Peste 25 de milioane, în două tranşe, pentru investiţii în judeţul Harghita

O primă tranşă de bani a ajuns deja în judeţ
Speranţe pentru DJ 174A Secu – Bilbor

 

Acum două zile, mai multe primării şi Consiliul Judeţean au semnat contractele, în valoare totală de 14,1 milioane lei, pentru continuarea unor investiţii începute în 20 de localităţi, urmând ca în următoarele luni acestea să fie finalizate. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea că cei peste 14 milioane de lei sunt destinaţi pentru proiecte ale CJ – reabilitarea a 4 drumuri judeţene – precum şi a continuării unor proiecte – canalizare, reţea de apă şi drumuri comunale – în 20 de localităţi.

„Noi credem că, acum la începutul anului, este foarte bine venită această sumă pentru judeţul Harghita, având în vedere că avem foarte multe proiecte de investiţii în derulare care sunt aproape de finalizare. Astăzi am semnat contracte prin care, în maximum două luni, se pot finaliza lucrări începute, lucrări prin care vom ajuta ca oamenii din foarte multe localităţi să aibă o viaţă normală”, spunea Borboly Csaba cu ocazia semnării contractelor de finanţare.

Dintre localităţile care beneficiază de această sumă, alocată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), se numără: Corbu (pentru alimentare cu apă), Gălăuţaş (modernizare drum), Bălan (modernizare drum), Ditrău (alimentare cu apă şi canalizare) sau Cristuru-Secuiesc (construirea unei pieţe agroalimentare).

Cine nu a primit la echilibrare bugetară, a primit acum

Tot Borboly Csaba spunea că la împărţirea banilor nu s-a aplicat metoda „din pixul preşedintelui”, ţinându-se cont de trei aspecte, pentru ca în final toată lumea să fie mulţumită. Astfel, au fost vizate localităţile care, în luna ianuarie, nu au primit bani ori au primit prea puţini. Apoi, s-a ţinut cont şi de programele proprii ale Consiliului Judeţean. Nu în ultimul rând, s-au avut în vedere şi proiectele depuse în PNDL.

„Din ianuarie şi până acum, am promis primarilor că deciziile Consiliului Judeţean Harghita vor fi echitabile, pot fi susţinute şi vor ajuta aproape fiecare localitate din judeţ. A înţeles toată lumea – consilieri judeţeni, chiar şi parlamentarii noştri – să nu ne certăm la fiecare împărţire a banilor, ci să avem o strategie prin care să ne corelăm în aşa fel încât peste tot oamenii să-şi primească o şansă de a trăi mai bine”, afirma preşedintele CJ Harghita.

DC 74 din Gălăuţaş, reabilitat în acest an

Pe lista localităţilor care beneficiază de prima tranşă a banilor se numără şi două comune din Nordul judeţului. În Corbu se va continua reţeaua de apă, iar în Gălăuţaş se va avea în vedere drumul comunal, la care lucrările au început încă din 2008.

„Azi am semnat un contract de finanţare, în valoare de 257.000 lei, pentru o investiţie în continuare, pe DC 74, din comuna Gălăuţaş, drum pe care sperăm să-l terminăm anul acesta”, spunea primarul comunei Gălăuţaş, Radu Ţăran.

O a doua tranşă peste câteva săptămâni

Borboly Csaba spunea că sunt aprobate alte 11 milioane de lei, însă contractele se vor semna după ce se finalizează şi ultimele detalii privind avizele.

Aceşti bani vor fi distribuiţi către 18 localităţi şi numai pentru investiţii ce vor începe în acest an.

Printre acestea se numără Topliţa – cu un proiect pentru reabilitarea unei reţele stradale; Voşlăbeni, Gălăuţaş, Ditrău, Sântimbru, Racu, Brădeşti, Odorheiu-Secuiesc, Porumbenii Mari sau Cristuru-Secuiesc – cu proiecte pentru reabilitări de drumuri; Praid, Dealu, Sâncrăieni şi Ciumani – cu proiecte de apă şi canalizare.

Patru proiecte ale CJ

Pe lângă proiectele depuse de localităţi, anul acesta se vor continua alte patru proiecte ale CJ Harghita, trei din ele având în vizor reabilitarea drumurilor judeţene.

„Urmează – spunea Borboly Csaba – să finalizăm lucrarea la drumul judeţean din Bilbor, iar cu această sumă vom ieşi până la drumul naţional (n.a. – stadiul actual al investiţiei este de 40%).

Urmează să finalizăm lucrarea la DJ 133, la Dârjiu, prin care vom ieşi aproape la graniţa judeţului – acolo este un monument UNESCO care este vizitat de foarte multă lume.

La Ulieş, iarăşi un sat cu renume, unde trebuie să ajungem nu numai cu tractorul, ci şi cu autoturismul, pentru că vin foarte mulţi turişti.

Mai este o lucrare la Cristuru-Secuiesc – un zid de sprijin”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.