Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 23 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii din judeţ afectate de inundaţiile din luna iunie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Peste 23 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii din judeţ afectate de inundaţiile din luna iunie
Peste 23 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii din judeţ afectate de inundaţiile din luna iunie

Peste 23 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii din judeţ afectate de inundaţiile din luna iunie

Guvernul a alocat 23.175.000 lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din perioada 9-23 iunie, banii fiind repartizaţi către 37 de localităţi şi Consiliului Judeţean Harghita.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, în perioada 9-23 iunie judeţul Harghita s-a aflat sub avertizare de cod galben, cod portocaliu şi cod roşu atât meteorologică, cât şi hidrologică, iar în unele localităţi s-au înregistrat într-un interval scurt de timp ploi torenţiale cu precipitaţii maxime înregistrate de peste 100 l/mp.

„Furtunile, grindina şi aversele puternice însoţite de descărcări electrice au provocat revărsarea pâraielor şi afluenţilor acestora provocând inundaţii atât ale căilor de acces, ale terenurilor agricole precum şi ale gospodăriilor populaţiei. De asemenea, datorită acestor fenomene au fost afectate nenumărate poduri şi podeţe, drumuri comunale, drumuri judeţene, drumuri forestiere şi agricole. Acumularea cantităţilor de apă a dus şi la inundarea terenurilor agricole ale populaţiei, ale păşunilor şi ale fâneţelor. La nivelul judeţului Harghita, din totalul de 67 unităţi administrativ-teritoriale s-au înregistrat în perioada de referinţă pagube majore la nivelul a 37 UAT-uri şi la obiective ale Consiliului Judeţean Harghita, care au nevoie de sprijin financiar de urgenţă”, se arată în documentul citat.

În urma acestor furtuni, au fost afectate obiective din: Vlăhiţa, Căpâlniţa, Lueta, Ocland, Mărtiniş, Brădeşti, Atid, Avrămeşti, Săcel, Porumbeni, Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Corund, Satu Mare, Praid, Topliţa, Sărmaş, Lăzarea, Suseni, Voşlăbeni, Borsec, Tulgheş, Corbu, Bilbor, Siculeni, Sândominic, Sânsimion, Sântimbru, Ulieş, Mihăileni, Frumoasa, Lunca de Jos, Mugeni, Feliceni, Dealu, Şimoneşti, Mereşti şi Consiliul Judeţean Harghita.

„Au fost întocmite, în timp record, procesele verbale de evaluare a pagubelor, în urma verificărilor efectuate în teren, de către comisiile de specialişti constituite prin Ordine ale Prefectului, astfel putând fi iniţiat în timp util proiectul de hotărâre de guvern. În urma alocărilor de sume vor putea fi demarate la timp lucrările de refacere a obiectivelor afectate din judeţ. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru refacerea unor apărări de maluri, drumuri judeţene, poduri, podeţe şi punţi pietonale, străzi, drumuri comunale, drumuri săteşti şi forestiere, a unor utilităţi şi obiective socio-economice afectate de inundaţii, alimentare cu apă şi canalizare etc.”, se precizează în comunicat.

În prezent, se efectuează activităţi de evaluare a pagubelor şi pentru obiective de infrastructură din alte localităţi care au suferit pagube în urma inundaţiilor din luna iulie.

La începutul acestei luni, Guvernul a alocat, prin hotărâre de guvern, şi suma de 284.000 lei pentru refacerea Sălii de sport din oraşul Bălan, afectată de fenomenele meteo din luna februarie. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.