Peste 200 de case, 16 apartamente și aproape 300 de curți, inundate seara trecută | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 6 decembrie 2022
Home » Societate » Peste 200 de case, 16 apartamente și aproape 300 de curți, inundate seara trecută
Peste 200 de case, 16 apartamente și aproape 300 de curți, inundate seara trecută

Peste 200 de case, 16 apartamente și aproape 300 de curți, inundate seara trecută

Bilanțul provizoriu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltul” al județului Harghita arată că, în urma fenomenelor severe ce au avut loc ieri în județ,  cele mai semnificative efecte s-au produs în localitățile Căpâlnița, Vlăhița și Lueta, unde precipitațiile abundente au produs viituri și inundații locale.

Astfel, au fost afectate subsolurile a peste 200 de case, aproape 300 de curți, 16 apartamente aflate la parterul unor blocuri din orașul Vlăhița și 4 spații ale unor operatori economici.

De asemenea, o persoană vârstnică, cu probleme locomotorii, a fost evacuată la timp de către rude și vecini, fiind inundat demisolul casei în care locuia. Nu s-a impus evacuarea altor persoane.

La nivelul ISU „Oltul” Harghita a fost activată grupa operativă și operaționalizat CJCCI.

Totodată, situația din teren a fost evaluată la fața locului de către prefectul județului Harghita, Ion Proca, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, precum și de inspectorul șef al ISU Harghita, colonel Stelian Cimpoeșu.

Conform Biroului de presă al ISU Harghita, „pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU, au intervenit pe tot parcursul serii trecute, pentru limitarea și înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase. Și în cursul zilei de astăzi, pompierii harghiteni vor rămâne la datorie și vor interveni în sprijinul populației din zonele afectate, până la restabilirea stării de normalitate”.

Reamintim că, în cursul zilei de ieri, agențiile de hidro-meteorologie au emis 5 avertizări meteorologice cod portocaliu, o avertizare hidrologică cod roşu şi una cod portocaliu, care au vizat fenomene severe – torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol şi cotelor de inundație pe Homorodul Mic și Mare și pârâul Brădești.

ISU Harghita a transmis mesaje de avertizare populaţiei din zonele vizate prin intermediul sistemului Ro-Alert.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112”, avertizează reprezentanții ISU Harghita.

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.