Peste 2.900 de cereri de pensionare înregistrate în primele zece luni ale anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 18 mai 2022
Home » Societate » Peste 2.900 de cereri de pensionare înregistrate în primele zece luni ale anului, în Harghita
Peste 2.900 de cereri de pensionare înregistrate în primele zece luni ale anului, în Harghita

Peste 2.900 de cereri de pensionare înregistrate în primele zece luni ale anului, în Harghita

În judeţul Harghita erau, la sfârşitul lunii octombrie, peste 75.800 de pensionari, în primele zece luni ale anului fiind înregistrate aproximativ 2.900 de cereri de pensionare, potrivit unor date prezentate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Harghita cu prilejul organizării ultimei şedinţe a colegiului prefectural. Din datele respective rezultă că la sfârşitul celei de-a zecea luni a anului s-a efectuat, prin intermediul CJP Harghita, plata pensiilor şi indemnizaţiilor prevăzute de legi speciale pentru 75.847 de pensionari ai sistemului public de pensii; 1.961 de pensionari ai fostului sistem de asigurări sociale al agricultorilor; 4 pensionari IOVR (pensie care se acordă invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război); 583 veterani de război; 1.901 de beneficiari ai ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor; şi pentru peste 7.200 de alţi beneficiari ai unor drepturi prevăzute de reglementările în vigoare, 108 dintre aceştia primind pensii de serviciu (pensii speciale).

CJP Harghita a informat că în perioada ianuarie-octombrie au fost înregistrate 2.915 de cereri de pensionare noi, dintre care 1.037 au reprezentat înscrieri la pensie la limita de vârstă, fiind constatată o creştere uşoară faţă de anul 2019 şi 2020. Au fost depuse şi 103 cereri pentru înscriere la pensie anticipată, în scădere semnificativă faţă de anul anterior, dar şi 827 de cereri pentru înscriere la pensie anticipată parţială, 443 la pensie de invaliditate şi 483 la pensie de urmaş, precum şi 17 solicitări pentru oferirea diferitelor drepturi prevăzute de legi speciale şi 5 pentru acordarea pensiei de serviciu.

Totodată, în perioada amintită, au fost înregistrate şi 3.118 de cereri de recalculare, revizuire şi de trecere în categoria pensionarilor pentru limită de vârstă. În urma modificării reglementărilor privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată în martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a transmis CJP Harghita 5.342 de decizii de stabilire a calităţii de beneficiar şi a indemnizaţiei lunare. În ceea ce priveşte pensiile internaţionale, în perioada de referinţă au fost înregistrate 313 solicitări de stabilire a acestor pensii.

Au fost emise 520 de decizii de stabilire a calităţii de pensionar, dar activitatea în acest domeniu este îngreunată de faptul că partenerii din străinătate trimit cereri incomplete, în general fără acte de stagii şi răspund greu la solicitările privind completarea documentaţiilor, a precizat CJP Harghita.

În primele zece luni ale anului, au fost efectuate 21.322 de tranzacţii care includ drepturi noi, modificări de pensii şi indemnizaţii, modificări de adrese sau de nume, schimbări ale modalităţii de plată, corecţii CNP sau reţineri, fiind înregistrate peste 2.000 de astfel de operaţiuni pe lună, în creştere faţă de anul precedent.

De asemenea, au fost suspendate de la plată peste 4.700 de pensii ca urmare a unor decese sau din alte cauze, au fost plătite aproximativ 3.200 de ajutoare de deces, au fost decontate 1.105 bilete de călătorie şi 8.302 abonamente telefonice pentru beneficiarii legilor speciale, au avut loc 663 de popriri de pensii şi s-au desfiinţat 352 de astfel de popriri, fiind întocmite şi 4.460 de ordine de plată în cazul unor viramente sau reţineri.

În perioada ianuarie-octombrie, s-a efectuat şi operaţiunea de evaluare a pensiilor din sistemul public în cazul a 23.979 de dosare, ceea ce în anumite situaţii presupune şi revizuirea drepturilor stabilite, a mai informat CJP Harghita.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.