Peste 2.700 de voluntari lucrează la serviciile pentru situaţii de urgenţă din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » Peste 2.700 de voluntari lucrează la serviciile pentru situaţii de urgenţă din judeţ
Peste 2.700 de voluntari lucrează la serviciile pentru situaţii de urgenţă din judeţ

Peste 2.700 de voluntari lucrează la serviciile pentru situaţii de urgenţă din judeţ

Harghita se situează pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă

Peste 2.700 de voluntari lucrează la serviciile pentru situaţii de urgenţă din Harghita, care există pe lângă toate cele 67 de primării din Harghita şi care vin în ajutorul pompierilor profesionişti atunci când situaţia o impune.

Datele statistice făcute publice de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita arată că la cele 67 de servicii voluntare din judeţ sunt angajate 76 de persoane, iar alte 2.715 acţionează pe bază de voluntariat, ori de câte ori se iveşte o situaţie de urgenţă.

Din cei 2.715 de voluntari, 1.849 au încheiat cu primăriile contracte de voluntariat.

Serviciile voluntare, alături de cele 9 servicii private existente pe lângă diverse societăţi comerciale, au în dotare 51 autospeciale de stins incendii, trei autospeciale de descarcerare, cinci de transport, o barcă pneumatică, opt autofurgoane, două ATV-uri şi 202 motopompe. Aceste dotări sunt obţinute, cu precădere, din donaţii de la localităţi înfrăţite din Ungaria, dar şi de la ISU Harghita, care le oferă serviciilor voluntare autospecialele mai vechi, dar care sunt funcţionale.

Voluntarii vin în ajutorul pompierilor profesionişti, atunci când situaţia o impune, dar intervin şi singuri pentru stingerea unor incendii sau pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor. Bilanţul ISU Harghita pe 2013 arată că în aproape 10 la sută dintre intervenţiile solicitate au acţionat doar serviciile voluntare, iar în cinci la sută dintre cazuri au ajutat echipele de pompieri profesionişti.

Judeţul Harghita se situează pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, autorităţile locale şi judeţene acordând o atenţie deosebită acestui domeniu.

Consiliul Judeţean Harghita alocă anual fonduri importante serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, doar în 2013 fiind pusă la dispoziţie suma de 100.000 de lei pentru achiziţionarea de diverse echipamente.

Tradiţia voluntariatului în domeniul stingerii incendiilor şi intervenţiilor în situaţii de urgenţă este prezentă în toate zonele judeţului Harghita, printre voluntari fiind prezente persoane foarte în vârstă, dar şi tineri dispuşi să-şi ajute semenii.

Cel mai vechi serviciu voluntar pentru pompieri din judeţ s-a înfiinţat la Cristuru-Secuiesc, în anul 1871. (L.M.) 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.