Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 2.000 de controale cu numai 5 comisari | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Peste 2.000 de controale cu numai 5 comisari
Peste 2.000 de controale cu numai 5 comisari

Peste 2.000 de controale cu numai 5 comisari

Deşi a avut parte de un personal redus – în medie 5 comisari, din care numărul mediu de comisari cu atribuţii de control a fost de 3,6Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a reuşit să efectueze anul trecut 2.206 acţiuni de control, în urma cărora a întocmit 1.069 de procese verbale de constatare a contravenţiei. Tot în urma acestor controale a aplicat 753 de amenzi, 313 avertismente şi 47 de procese verbale de distrugere.

Cele mai multe controale (837) au vizat produsele alimentare, în timp ce 647 de verificări au vizat produsele nealimentare. Controale s-au mai făcut pe domeniul serviciilor alimentare (315) şi serviciilor financiare (41).

Din cele peste o mie de procese verbale de constatare a contravenţiei, 583 au fost întocmite la produse şi servicii alimentare, 424 la produse nealimentare, iar 9 la servicii financiare.

Potrivit bilanţului pe 2014 al CJPC Harghita, prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural, care a avut loc luni, pe parcursul anului trecut au fost prelevate 16 probe, existând suspiciuni că ar fi produse neconforme, iar dintre acestea 9 probe s-au dovedit a fi neconforme.

Pe lângă amenzi şi procese verbale de constatare, comisarii au dispus şi măsuri de oprire de la comercializare a diferitelor produse. Astfel, valoarea totală a produselor comunitare oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman a fost de 16.038 lei, iar cea a produselor extracomunitare s-a ridicat la 1.601 lei. De asemenea, valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei a fost de peste nouă mii de lei.

În raportul de activitate se mai precizează că, în urma controalelor efectuate, valoarea despăgubirilor a fost de 47.826 lei.

 

Amenzi de aproape jumătate de milion de lei

„Valoarea totală a amenzilor aplicate în 2014, prin 1.069 procese verbale de constatare a contravenţiei, este de 3.281.650 lei. Valoarea amenzilor de încasat 431.800 lei. Valoarea vărsămintelor la bugetul statului până la 31.12.2014, din cadrul CJPC HR a fost de 415.250 lei”, se precizează în bilanţ.

 

Peste 400 de reclamaţii înregistrate

În decursul anului trecut, beneficiarii unor servicii au depus la sediul CJPC Harghita 450 de reclamaţii. 82 dintre reclamaţii au fost soluţionate pe cale amiabilă, în acest sens, comisarul şef adjunct al CJPC Harghita, Laurenţiu Moldovan, remarca numărul mare de cazuri în care părţile s-au înţeles pe cale amiabilă.

Alte 174 de reclamaţii au fost concluzionate ca fiind întemeiate şi au fost finalizate cu soluţie pozitivă. În 112 de cazuri s-a decis că reclamaţiile nu erau întemeiate, iar în alte 49 s-a dispus redirecţionarea sesizărilor.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate care au vizat sesizările clienţilor, cele mai multe, în număr de 114, au fost depuse ca urmare a neregulilor la produse nealimentare. Alte 279 de sesizări au vizat serviciile alimentare, nealimentare şi cele financiare (35), iar 33 produsele alimentare.

„Este foarte important de reţinut că valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 178.113,4 lei”, se subliniază în raportul de activitate.

 

Acţiuni realizate în colaborare cu alte organisme şi acţiuni de consiliere

Pe lângă acţiunile proprii, la care au participat numai comisarii CJPC Harghita, au mai fost realizate şi controale în colaborare cu instituţiile deconcentrate, în speţă cu Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Român de Metrologie şi Poliţia. Acestea s-au finalizat cu întocmirea a 53 de procese verbale de constatare şi 189 de procese verbale de constatare a contravenţiei.

Pe lângă controale şi amenzi, CJPC are şi rol de consiliere a operatorilor economici, în acest sens fiind desfăşurate 262 de acţiuni. În cadrul acestora, operatori economici au fost înştiinţaţi, în cadru organizat sau individual, despre prevederile legislaţiei în vigoare ori au fost distribuite materiale informative.

Totodată, CJPC Harghita a desfăşurat şi acţiuni de informare şi educare a tinerilor, prin participarea efectivă a comisarilor la orele materiilor opţionale din şcoli, în cadrul programelor „Educaţie pentru sănătate” sau „Stil de viaţă sănătos”, parte integrată a proiectului ANPC Junior.

În final (re)amintim faptul că în cadrul CJPC Harghita există un punct de informare la dispoziţia consumatorilor, respectiv a operatorilor economici, cu ghiduri gratuite care cuprind sfaturi, conspecte din legislaţia protecţiei consumatorilor, noutăţi legislative.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.