Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 150 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor înregistrate în Harghita de la începutul anului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Peste 150 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor înregistrate în Harghita de la începutul anului
Peste 150 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor înregistrate în Harghita de la începutul anului

Peste 150 de apeluri pentru îndepărtarea urşilor înregistrate în Harghita de la începutul anului

  • Urs mort găsit în apropierea minelor Lueta

Cinci apeluri care anunţau prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad şi Mihăileni au fost primite, la sfârşitul săptămânii, la numărul de urgenţă 112, iar de la începutul anului au fost înregistrate peste 150 de astfel de sesizări, a anunţat, ieri, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita. În două cazuri urşii nu au fost găsiţi de către echipajele de jandarmerie trimise în localitatea Băile Tuşnad, în timp ce în alte două cazuri, semnalate sâmbătă şi duminică în satul Mihăileni, comuna Şimoneşti, acestea s-au confirmat, iar jandarmii au intervenit pentru alungarea animalelor.

Tot în weekend a fost găsit şi un urs mort, în apropierea minelor Lueta. La faţa locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie pentru a asigura zona şi pentru a permite echipajelor specializate să intervină. Reprezentanţii IJJ Harghita au precizat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate, la nivelul dispeceratului instituţiei, un număr de 156 de apeluri prin care au fost semnalate prezenţe ale urşilor, cele mai multe fiind înregistrate în luna iunie, respectiv 73 de apeluri. De la începutul lunii şi până în prezent s-au primit 12 apeluri. Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în apropierea localităţilor Băile Tuşnad şi Voşlăbeni, dar s-au înregistrat solicitări şi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureşului, Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânmartin, Poloniţa, Sub Cetate, Dealu, Şimoneşti, Lueta, dar şi la Lacul Sfânta Ana.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia, iar dacă sunt martori ai unor astfel de situaţii, să nu încerce să intervină şi să sune la 112.

De altfel, în numărul de mâine vom publica un amplu material pe tema prezenţei urşilor în unele zone şi localităţi harghitene.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.