Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 1,5 milioane de euro pentru investiţii în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Învățământ » Peste 1,5 milioane de euro pentru investiţii în Topliţa
Peste 1,5 milioane de euro pentru investiţii în Topliţa
Zona de investiţii a Şcolii Gimnaziale „Sfântu Ilie”

Peste 1,5 milioane de euro pentru investiţii în Topliţa

  • Municipiul Topliţa va avea la dispoziţie un buget de peste un milion şi jumătate de euro pentru investiţii în lucrări de reabilitare socio-culturală şi în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023. Mai exact, vorbim despre construirea a două săli de sport adiacente şcolilor, reabilitarea unei şcoli şi construirea unui loc de joacă în zona centrală. Aceste investiţii sunt posibile graţie contractării unui proiect integrat în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operaţional Regional REGIO 2014-2020, gestionat la nivelul Regiunii Centru de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru

Pentru Topliţa, cererea de finanţare având denumirea „Îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din municipiul Topliţa, judeţul Harghita” are o valoare totală de 7.897.524,35 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 7.457.325,18 lei, respectiv 1.601.143 euro. Proiectul propus spre finanţare de trecuta echipă managerială prevede construirea a două săli de sport aferente Şcolilor Gimnaziale „Sfântu Ilie” şi „Andrei Şaguna”, precum şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Sfântu Ilie”, alături de amenajarea unui spaţiu de joacă într-o zonă frecventată a municipiului. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023, se arată într-un comunicat de presă al ADR Centru. Alături de Topliţa, şi Bălanul a primit o finanţare accesată prin acelaşi tip de fonduri.

„Municipiul Topliţa are chiar o experienţă în plus, deoarece a fost singurul oraş, în afara zonelor metropolitane aferente municipiilor reşedinţă de judeţ, din Regiunea Centru, care a investit în total peste 12 milioane de euro pentru reamenajarea zonei urbane centrale, întărirea siguranţei publice şi realizarea unui centru social în perioada 2007-2015. La acestea se adaugă investiţiile în valoare totală de peste 3,5 milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal şi modernizarea Colegiului Eminescu, derulate în prezent”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Ce este prevăzut în proiect

În proiect este prevăzută reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Sfântu Ilie” şi extinderea acesteia cu o sală de sport, construirea unei săli de sport asemănătoare ce va deservi elevii Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna” şi îmbunătăţirea spaţiilor publice urbane din municipiu, prin amenajarea unui spaţiu de joacă din zona centrală. Spaţiile publice modernizate sunt în suprafaţă de peste 3.200 mp. Şi în cadrul acestui proiect vor fi asigurate facilităţi pentru utilizarea de către persoanele cu deficienţe motorii.

Prin obiectivul de investiţie Şcoala „Sfântu Ilie” se doreşte realizarea unei săli de sport cu vestiare anexe, precum şi reabilitarea clădirii existente. Proiectul va fi împărţit în două zone: o construcţie nouă ce va cuprinde sala de sport şi două vestiare ca anexe şi remodelarea interioară a actualei săli de sport, în vederea realizării a încă patru vestiare. În partea sud-vestică a terenului se propune construcţia unei săli de sport cu dimensiunile de 20.64×33.06 m. Spaţiul de joc necesar este de 19.00 x 32.00 m. Spaţiul de joc este potrivit atât jocului de volei, cât şi jocului de baschet. Totodată, asupra clădirii existente se va interveni prin: schimbarea învelitorii, schimbarea elementelor de scurgere ale învelitorii şi refacerea finisajele interioare. Amenajări exterioare: zona pietonală pavată propusă=570,60 mp; spaţiu verde propus=119,68 mp.

În ceea ce priveşte Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna”, se propune construirea unei săli de sport care să deservească elevii înscrişi, contribuind la creşterea calităţii actului educaţional prin asigurarea unei infrastructuri adecvate. Se doreşte construirea unei săli de sport având suprafaţa construită de 850,81 mp, pe structură din metal cu închideri din panouri tip sandwich, conform cu cerinţele beneficiarului şi corespunzătoare din punctul de vedere al normativelor şi legislaţiei în vigoare. Regimul de înălţime propus este parter, iar pe lângă spaţiul dedicat activităţilor sportive, aceasta va mai cuprinde şi 4 vestiare pentru elevi şi 2 vestiare pentru profesori.

Componenta B are ca scop creşterea atractivităţii municipiului Topliţa prin amenajarea unui spaţiu de joacă. Terenul pus la dispoziţie se află în proprietatea municipiului Topliţa şi este localizat într-o zonă accesibilă locuitorilor. Situaţia propusă constă în amenajarea unui parc pe o suprafaţă de 3.209 mp cu locuri de joacă pentru copii, cu diferite vârste, dar şi cu spaţii verzi şi zone de recreere pentru părinţi şi ceilalţi locuitori ai oraşului. Accesele şi aleile se vor realiza din pavaj tip piatră cubică, cu borduri pe contur. Referitor la elemente pentru structuri de joacă, acestea vor fi realizate parţial din lemn şi plastic rezistent.

Cine sunt beneficiarii?

În ceea ce priveşte beneficiarii, în fişa tehnică a proiectului se vorbeşte despre 187 de elevi care vor beneficia de reabilitare sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Sfântu Ilie” şi de alţi 141 de elevi care vor beneficia de sala de sport construită aferentă Școlii Gimnaziale „Andrei Şaguna”. Pe lângă acestea, peste 15 mii de locuitori ai oraşului se vor bucura de zone de recreere şi spaţii verzi, cu menţiunea că cel puţin 2.196 de copii cu vârste cuprinse între 0-14 ani vor utiliza spaţiul de joacă amenajat prin acest proiect.

Despre programul de finanţare

Fondurile alocate provin din resursele Programului Operaţional Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Finanţarea cheltuielilor eligibile din proiect este asigurată în proporţie de 98%, diferenţa reprezentând contribuţia beneficiarilor, atât pentru cheltuieli eligibile, cât şi pentru cele neeligibile.

Mădălina MICU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.