Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (I):Lăzarea, Ditrău şi Remetea au în derulare proiecte în valoare de peste 40 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate »
Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (I):
Lăzarea, Ditrău şi Remetea au în derulare proiecte în valoare de peste 40 milioane de lei
<h5></i>Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (I):</i></h5>Lăzarea, Ditrău şi Remetea au în derulare proiecte în valoare de peste 40 milioane de lei
Lăzarea

Peste 132 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru proiecte desfăşurate în comunele din zona Gheorgheni (I):
Lăzarea, Ditrău şi Remetea au în derulare proiecte în valoare de peste 40 milioane de lei

Zona Gheorgheni cuprinde 7 comune: Lăzarea, Ditrău, Remetea, Joseni, Ciumani, Suseni şi Voşlăbeni. Despre investiţiile realizate în Voşlăbeni s-a scris în ziarul nostru în cadrul unui interviu realizat cu primarul Mihail Tinca. În celelalte şase comune, valoarea proiectelor finalizate în ultimii ani şi a celor aflate în diferite stadii, toate finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, se ridică la peste 132 de milioane de lei.

În comunele Lăzarea, Ditrău şi Remetea, prin diferite programe, Guvernul României a finanţat proiecte care s-au finalizat în ultimii ani sau finanţează investiţii aflate în diferite stadii în valoare de aproape 57 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, comuna Lăzarea are în derulare 3 proiecte şi o altă investiţie contractată, valoarea acestora apropiindu-se de 14 milioane de lei. În derulare se află reabilitarea a două drumuri comunale, ambele finanţate prin PNDL 1. Prin PNDR se alocă fonduri pentru modernizarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă şi cele de canalizare, precum şi reabilitarea parţială a reţelei de drumuri locale.

Deja contractată se află construirea unei grădiniţe cu program prelungit, prin PNDL 2 alocându-se un milion de lei.

În Ditrău, din 2016 şi până în prezent s-au finalizat 3 proiecte finanţate, prin PNDL 1 şi PNDR, cu peste 6 milioane de lei. Este vorba de extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a reţelei de canalizare menajeră, de reabilitarea parţială a reţelei de drumuri de interes local şi de dotarea căminului cultural „Korosi Csoma Sandor”.

În derulare se află trei investiţii, din care una cu finanţare prin PNDL 2 şi alte două cu finanţare prin PNDR. Pentru reabilitarea drumurilor publice din comună, finanţarea din partea Guvernului României se ridică la 3 milioane de lei. În acelaşi timp, pentru reabilitarea grădiniţei din comună finanţarea acordată prin PNDR înseamnă aproape 800.000 de lei, iar pentru extinderea şi modernizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare finanţarea se ridică la aproape 7 milioane de lei.

Comuna Ditrău mai are contractate alte trei proiecte, toate finanţate prin PNDL 2 cu peste 5 milioane de lei. Este vorba de reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” şi a Școlii Gimnaziale din satul Jolotca; de reabilitarea sistemului de iluminat public; şi de construirea unui rezervor înmagazinare zona de presiune II.

În faza de contractare se află modernizarea şi consolidarea drumului comunal DC 65, din Jolotca, urmând ca prin PNDL 2 să se aloce peste 1 milion de lei.

Și în comuna Remetea în ultimii ani s-a finalizat o investiţie finanţată prin PNDR. Este vorba de modernizarea şi dotarea casei de cultură, pentru care Guvernul României a alocat peste 1 milion de lei.

În prezent, comuna are în derulare 4 investiţii finanţate, prin PNDL 2 şi PNDR, cu aproximativ 17 milioane de lei. Prin PNDL 2 se lucrează la un drum comunal şi la mai multe poduri şi podeţe. În acelaşi timp, prin PNDR s-au alocat bani pentru ameliorarea accesibilizării fondului silvic (peste 6,7 milioane de lei), pentru modernizarea şi dotarea grădiniţei de copii, dar şi pentru înfiinţarea unei creşe (aproximativ 1,5 milioane de lei), respectiv pentru extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare menajeră (peste 6,7 milioane de lei).

În faza de contractare se află proiectul „Modernizare drumuri în comuna Remetea, sat Remetea şi Sineu, tranşa II”, finanţarea de 1,15 milioane de lei acordându-se prin PNDL 2.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.