Peste 130 de firme din Harghita şi-au suspendat activitatea în primele 7 luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Economic » Peste 130 de firme din Harghita şi-au suspendat activitatea în primele 7 luni ale anului
Peste 130 de firme din Harghita şi-au suspendat activitatea în primele 7 luni ale anului

Peste 130 de firme din Harghita şi-au suspendat activitatea în primele 7 luni ale anului

Peste 130 de societăţi din judeţul Harghita şi-au suspendat activitatea în primele 7 luni ale anului şi doar puţine companii au intrat în insolvenţă, fiind înregistrată însă o uşoară creştere în ceea ce priveşte numărul dizolvărilor de firme comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022. Potrivit unor date făcute publice de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în perioada ianuarie-iulie 2023, în Harghita şi-au suspendat activitatea 134 de firme, cu aproximativ 12 la sută mai puţine decât în primele 7 luni ale anului trecut, când au fost consemnate 152 de suspendări. În luna iulie a acestui an şi-au suspendat activitatea 10 companii din judeţ.

Şi numărul radierilor de firme a scăzut, de la 475 în intervalul ianuarie-iulie 2022, la 466 în perioada similară a acestui an, însă la capitolul dizolvări a fost raportată o creştere cu 11,49 de procente, de la 148 la 165 de astfel de cazuri. În cea de-a şaptea lună a acestui an, în judeţ au fost raportate 22 de dizolvări şi 48 de radieri de firme şi nu a fost înregistrată nicio situaţie de insolvenţă.

De altfel, Harghita se situează în continuare pe unul dintre ultimele locuri într-un clasament la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul firmelor şi persoanelor fizice autorizate (PFA) care au intrat în insolvenţă. În primele 7 luni ale anului în curs, în judeţ au fost raportate 15 cazuri de insolvenţă, cu 3 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Mai puţine insolvenţe decât în Harghita au fost înregistrate doar în judeţele Botoşani şi Covasna, unde au fost luate în evidenţe 11, respectiv 14 astfel de cazuri.

Cele mai multe firme şi PFA intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti (729), în creştere cu 9,95 la sută faţă de perioada ianuarie-iulie 2022, pe locurile următoare situându-se judeţele Bihor (315), Cluj (195), Constanţa (180) şi Timiş (177). Cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, în cel al reparării autovehiculelor şi motocicletelor, în cel al construcţiilor şi în cel al industriei prelucrătoare.

De la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iulie, în Harghita au fost înmatriculate 832 de persoane fizice şi juridice, respectiv 343 de societăţi cu răspundere limitată, 228 de PFA-uri, 20 de întreprinderi familiale şi aproximativ 240 de întreprinderi individuale. În judeţ sunt active, potrivit ultimelor date făcute publice de ONRC, 12.135 de persoane juridice şi 9.669 de PFA-uri şi întreprinderi familiale şi individuale. (E.G)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.