Peste 100 de invitați la conferința științifică „Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 august 2022
Home » Sănătate » Peste 100 de invitați la conferința științifică „Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc”
Peste 100 de invitați la conferința științifică „Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc”

Peste 100 de invitați la conferința științifică „Zilele Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc”

  • În perioada 1-3 iulie se desfășoară cea de-a șasea ediție a Zilelor Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, manifestare de înaltă ținută științifică la care sunt așteptați invitați din cinci țări: România, Marea Britanie, Germania, Ungaria și  Republica Moldova

Ceremonia de deschidere a lucrărilor evenimentului științific care și-a căpătat un renume în lumea medicală, programată vineri la ora 9:00 în Aula mare a Universității Sapientia, a dat startul prezentărilor care vor umple până la refuz următoarele trei zile. Lucrările conferinței științifice se vor desfășura anul acesta în două locați: la Universitatea Sapientia și la Casa de Studii „Jakab Antal”.

Între invitații de seamă la eveniment se regăsesc secretarul de stat Valentin-Florin Ciocan, președintele Agenției Naționale de Monitorizare a Calității în Sănătate și directorul general al acesteia, dr. Sorin Ungureanu, precum și cunoscuți politicieni din România și Ungaria.

Nu au lipsit de la deschiderea festivă Petres Sándor, prefectul județului Harghita, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Tóth László, consulul principal al Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, dr. Farkas Csaba, prorectorul Universității Sapientia, dar și părintele franciscan Böjte Csaba, care a binecuvântat lucrările conferinței și pe participanți.  

Profesori universitari şi medici de la spitale şi centre universitare din România, Germania, Marea Britanie, Ungaria și Republica Moldova, cărora li se alătură tineri medici rezidenţi, asistenţi medicali şi medici de familie din regiune,  participă la cea de-a șasea ediție a Zilelor Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc

„Lucrările care vor fi prezentate acoperă cam toate ramurile Medicinii, în plus există și o secțiune de specialități conexe sau specialități tangente cu Medicina precum Astrologia, Homeopatia, Farmacognozia. Este o manifestare importantă din nenumărate motive: în primul rând este o formulă de a face schimb de experiență cu membrii centrelor universitare care ne vizitează și cumva ne și putem raporta cam pe unde suntem, care este nivelul nostru în raport cu ei în acest moment. În al doilea rând ne oferă prilejul să ne popularizăm specialitățile și activitățile noastre din spital și este bine să fie acest eveniment. În general, spitalele mari au asemenea evenimente științifice”, a declarat dr. Adrian-Cristian Dobrică, medic primar de chirurgie toracică la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, doctor în Științe Medicale,

Dr. Cristian-Adrian Dobrică a mai declarat presei că formatul conferinței științifice a rămas același: „Invitații spun ce au de spus, există comentarii după fiecare lucrare științifică, toată lumea este binevenită, oricine dorește poate să pună și întrebări, există și discuții post-prezentări în pauzele de cafea, putându-se discuta și cu prilejul meselor festive”.

Participanții la sesiunea științifică vor avea oportunitatea de a participa și la manifestările „Ziua celor o mie de fete secuience”, organizată în mod tradițional în prima sâmbătă a lunii iulie – sărbătoarea muzicii, dansului și a portului popular secuiesc, dar și la Crosul RUN for Epilepsy Miercurea-Ciuc din 3 iulie, un eveniment sportiv cu scop caritabil cu caracter participativ, ale cărui principale scopuri sunt exprimarea solidarității față de persoanele care suferă de epilepsie, reducerea stigmatizării și strângerea de fonduri în favoarea Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG din Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc.

Organizatori actualei ediții a „Zilelor Spitalului Județean de Urgență” sunt: Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, Universitatea Sapientia, Colegiul Teritorial Harghita al Medicilor, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, Consiliul Județean Harghita și Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc.

Prima ediție a Zilelor Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc a avut loc în septembrie 2017, prezentând publicului și specialiștilor veniți din centre universitare din țară și din Ungaria o unitate sanitară unde profesează mulți medici specialiști tineri, alături de doctori cu o vastă experiență, dotată cu aparatură modernă și servicii de calitate, diversificate, un spital care oferă nu doar posibilități de dezvoltare profesională, ci și locuințe de serviciu medicilor.

Evenimentul științific nu și-a pierdut continuitatea nici în anii pandemici, anul trecut desfășurându-se în formulă mixtă online și onsite, iar acum doi ani în format online.

„Continuitatea a fost un lucru foarte bun, pentru că spitalul a avut viață și activități non-COVID și în timpul pandemiei de COVID și este bine că este așa.

Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc a trecut în administrarea Consiliului Județean Harghita în anul 2010 și de atunci a parcurs o perioadă de dezvoltare fără precedent, în folosul locuitorilor județului, care acum nu sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi, de sute de kilometri, pentru a-și căuta sănătatea.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.