Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Personalul TESA din spitalele harghitene este în grevă japoneză | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Sănătate » Personalul TESA din spitalele harghitene este în grevă japoneză
Personalul TESA din spitalele harghitene este în grevă japoneză

Personalul TESA din spitalele harghitene este în grevă japoneză

  • Protestul a fost declanșat miercuri dimineață de sindicaliștii nemulțumiți că nu și-au primit majorările salariale prevăzute de lege în 2021 și cer, între altele, acordarea celorlalte drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017, care până la această dată au fost prorogate

Sindicaliștii SANITAS revendică acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2021 pentru toate categoriile de personal din Sănătate, acordarea sporului pentru condiții de muncă potrivit prevederilor din HG nr. 153/2019, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.

„În sistemul sanitar, numai infirmierele și brancardierii care lucrează lângă patul bolnavului primesc mărirea salarială; în afară de ei, nimeni altcineva. Nu au fost luate în seamă propunerile noastre de a se aproba sporul la salariul actual pentru toată lumea – era un câștig și pentru medici, și pentru asistenții medicali. Pentru domnii din Minister și din Guvern personalul auxiliar ajutător, personalul din birouri – care muncește enorm cu acest tumult de legi, cu tot felul de achiziții și rapoarte în această perioadă (de pandemie – n.a.) sunt persoane de nimic. Oamenii nu și-au primit majorările salariale prevăzute de lege în 2021, anul acesta se pierde”, ne-a declarat Nyulas Emma, liderul Sindicatului SANITAS Harghita.

Protestatarii solicită și acordarea celorlalte drepturi de natură salarială, respectiv sporul de tură, sporul de noapte, cel pentru gărzile efectuate, conform reglementărilor legale în vigoare, procentual, în funcție de salariul de bază avut, precum și acordarea indemnizaţiei de hrană, a indemnizaţiei lunare pentru titlul ştiinţific de doctor și a indemnizaţiei de vacanţă conform prevederilor din Legea nr. 153/2017 în funcție de salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. De asemenea, revendică plata orelor suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de muncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017, acordarea celorlalte drepturi salariale prevăzute de Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, care până la această dată au fost prorogate: premii, prime ș.a.m.d.

„Singura promisiune din partea Ministerului Sănătății și a Guvernului a fost să așteptăm 120 de zile, timp în care, pe baza propunerilor noastre, vor face un nou buget. Dar acest buget este în discuție sau în aprobare și atunci angajații aceștia nu își vor primi acum drepturile bănești cuvenite sub nici o formă; puțin probabil la o viitoare rectificare bugetară. Și sunt atinși oamenii care, deși nu au lucrat cu bolnavii COVID, ani în șir au muncit enorm, peste program și foarte mulți nu și-au luat nici concediile. Într-o unitate sanitară, de la portar până la manager toți sunt importanți și tuturor trebuie să li se acorde importanța cuvenită și meritată. Suntem nemulțumiți și de discriminarea care s-a făcut. Fiind în stare de alertă, vom recurge la grevă japoneză, ca formă de protest”, a adăugat Nyulas Emma.

O altă problemă ar fi cea a sporurilor, care se calculează și se acordă la nivelul anului 2018.

În cursul dimineții, conducerea SANITAS Harghita a depus lista de revendicări la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii, pentru a fi înaintată Guvernului.

Potrivit președintelui Federației SANITAS, Leonard Bărăscu, „în jur de 80.000 de angajați din sistemul sanitar și din sistemul de asistență socială sunt afectați de neaplicarea unitară de către Guvern a prevederilor Legii salarizării”.

Joi, conducerile Federației SANITAS și liderii sindicatelor din teritoriu se vor întâlni la București și vor picheta sediul Guvernului. Potrivit doamnei Nyulas Emma, la acest protest vor participa în jur de 100 de persoane, condițiile impuse fiind ca fiecare dintre participanți să fie vaccinat împotriva COVID-19, obligatorie fiind și păstrarea distanțării fizice în timpul manifestării.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.