Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în judeţ vor fi organizate zeci de manifestări, accentul fiind pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Cultură » Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în judeţ vor fi organizate zeci de manifestări, accentul fiind pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii
Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în judeţ vor fi organizate zeci de manifestări, accentul fiind pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii

Pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în judeţ vor fi organizate zeci de manifestări, accentul fiind pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii

Simpozioane, expoziţii sau spectacole aniversare pe tot parcursul anului

Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, împreună cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi asociaţii neguvernamentale vor organiza în acest an o serie de manifestări pentru a marca în judeţ Centenarul Marii Uniri, accentul fiind pus pe acţiunile de păstrare a identităţii naţionale, a culturii şi tradiţiilor româneşti.

„Centenarul Marii Uniri reprezintă o piatră de hotar a istoriei românilor, este cinstirea acelora care în marile clipe istorice au înfăptuit visul milenar al tuturor românilor – întregirea României. Imaginea anului 1918 rămâne indiscutabil momentul astral din întreaga istorie a românilor. 2018 este un an aniversar, un an în care avem datoria ca prin acţiunile noastre semnificative să transmitem celor care vor veni după noi, generaţiilor viitoare, importanţa actului istoric şi faptul că noi, cei de azi, am avut privilegiul să sărbătorim 100 de ani de la naşterea lui. La nivelul judeţului Harghita, în acest an există proiecte viabile ce vor fi puse în aplicare cu ocazia sărbătoririi Centenarului”, a spus prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Astfel, potrivit sursei citate, în judeţul Harghita vor fi organizate spectacole aniversare, simpozioane, expoziţii foto-documentare, iar în cadrul acţiunilor dedicate Centenarului, printre altele, se va pune accent pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii româneşti. „Instituţia Prefectului, împreună cu asociaţiile neguvernamentale din judeţ, dar şi reprezentanţii societăţii civile, a demarat încă din luna ianuarie manifestări de acest gen, primul desfăşurându-se la Gheorgheni, intitulat România 100 – Cinste şi preţuire simbolurilor naţionale. Fac precizarea că în afara manifestărilor prilejuite de evocarea sărbătorilor însemnelor şi simbolurilor naţionale (Ziua Drapelului – 26 iunie şi Ziua Imnului – 29 iulie) şi evocarea momentelor istorice (24 ianuarie, 9 mai şi 1 decembrie), Instituţia Prefectului are în acest an acţiuni de păstrare a identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii, nu doar în municipiul reşedinţă de judeţ, ci şi în alte localităţi unde populaţia este preponderent de etnie maghiară (municipiile Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc).

Ca proiecte importante pentru acest an, Instituţia Prefectului, împreună cu Consiliul Judeţean Harghita, primăriile din judeţ şi asociaţiile, dar şi cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, vor organiza o serie de simpozioane privind rolul celor care au participat la Marea Unire, rolul bisericii, dar şi expoziţii foto-documentare cu privire la românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire.

Un accent deosebit se va pune anul acesta pe păstrarea tradiţiilor, a costumelor populare autentice – pilon de păstrare a identităţii naţionale – Şezătorile Mărţişorului şi Tricolorului, Ambasadorii limbii şi culturii române (proiect realizat cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni), inclusiv concurs judeţean de desen şi istorie România 100 – respect Armatei Române, spectacole aniversare pe parcursul întregului an şi, bineînţeles, manifestările organizate în 1 Decembrie”, a spus Jean-Adrian Andrei, precizând că ultima manifestare sub semnul Centenarului a fost Şezătoarea Mărţişorului, organizată în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Prefectul judeţului a subliniat faptul că un rol important în organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri îl are Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, „care are pregătită o prezentare a bisericilor din lemn din judeţ şi manifestări culturale care să evoce istoria, cultura, portul popular şi identitatea românilor de pe aceste meleaguri”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul judeţului a mai punctat că în perioada următoare se conturează noi proiecte pentru a marca cum se cuvine în judeţ Centenarul. „Vreau să menţionez că Instituţia Prefectului a reuşit să angreneze în acest an asociaţii culturale, asociaţii ale cadrelor didactice, asociaţii social-educative, dar şi să se bucure de implicarea instituţiilor militare şi cele subordonate Ministerului Afacerilor Interne pentru o participare numeroasă din partea comunităţii româneşti la aceste manifestări. Sigur că în perioada imediat următoare se conturează noi proiecte, cum ar fi evocarea primului Patriarh al României, Miron Cristea, cel care a participat şi a condus în 1918 delegaţia pentru semnarea documentelor necesare Marii Uniri şi evocarea tuturor celor din această zonă care au participat la Marea Unire.

Sunt proiecte îndrăzneţe, dar proiecte de suflet românesc, iar acest an ar trebui să fie anul renaşterii noastre naţionale şi aducerea în conştiinţa colectivă a importanţei marelui moment istoric – Marea Unire”, a conchis Jean-Adrian Andrei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Vasile Zdrenghia

    Sunt bucuros sa aflu despre activitatile dedicate Centenarului Marii Uniri. Doresc sa ma puneti in legatura cu o ONG care este implicata in organizarea de evenimente in vederea unei modeste sponsorizari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.