Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru o moară de apă din Suseni – monument istoric – s-a alocat suma de 362 mii lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Pentru o moară de apă din Suseni – monument istoric – s-a alocat suma de 362 mii lei
Pentru o moară de apă din Suseni – monument istoric – s-a alocat suma de 362 mii lei

Pentru o moară de apă din Suseni – monument istoric – s-a alocat suma de 362 mii lei

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Vineri, 3 iulie 2015, Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă ordinară, având de rezolvat câteva probleme urgente şi foarte urgente. Evident, rezolvarea urgenţelor înseamnă rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2015. „Caracterul de urgenţă – a spus preşedintele CJH, Borboly Csaba, este motivat de încercarea noastră de a iniţia noi programe, mai precis este vorba de trei programe europene pentru care trebuie să completăm contribuţia proprie. O altă urgenţă este evenimentul de la Şumuleu şi festivalul muzicii vechi, asfaltarea drumurilor judeţene pe o porţiune de circa 25 km şi, nu în ultimul rând, avem chestiunea urgentă de la Suseni, unde nu se poate finaliza un proiect cu finanţare europeană pentru că în bugetul local nu mai sunt bani pentru plata contribuţiei proprie la acest proiect”.

 

Concret

Revenirea asupra bugetului de venituri şi cheltuieli este necesară pentru asigurarea surselor de finanţare pentru diferite activităţi ale Consiliului Judeţean Harghita prin virarea de credite bugetare conform necesităţilor apărute în cursul execuţiei bugetare, precum şi pentru utilizarea fondului de rezervă pentru unele sarcini/cheltuieli proprii. Solicitările care s-au soluţionat au venit din partea: Direcţiei generale de patrimoniu – 2,4 mii lei, Biblioteca judeţeană – 6,6 mii lei, Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului – 147 mii lei, Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale – 40,63 mii lei pentru programe culturale, Centrul cultural judeţean Harghita a solicitat includerea în bugetul propriu a sumei de 52,5 mii lei, sumă primită de la diferiţi finanţatori.

 

Fondul de rezervă

Referitor la utilizarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita s-a reţinut faptul că în vederea actualizării primordiale a proiectului tehnic al investiţiei se impune amânarea aprobării acestei propuneri privind alocarea sumei de 295,43 mii lei pentru suplimentarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului UE „Implementarea unui sistem informatic destinat gestiunii Registrului agricol în format electronic, respectiv achiziţionarea serviciilor de dezvoltare şi implementarea soluţiilor software în judeţul Harghita”. Este o iniţiativă de amânare a propunerii iniţiale – după cum s-a precizat – fiind necesară şi modificarea contribuţiei proprii la acest proiect şi a bugetului acestuia, aprobat prin Hotărârea CJH nr. 136/2013, prin care Consiliul Judeţean s-a obligat să asigure toate cheltuielile suplimentare ce pot surveni în perioada implementării proiectului.

La solicitarea arhitectului şef s-a suplimentat creditul bugetar alocat pe 2015 la subcapitolul „Drumuri judeţene şi bunuri şi servicii”, cu suma de 1.543,00 mii lei, sumă necesară pentru asigurarea lucrărilor de întreţinere, covoare bituminoase, pentru drumurile judeţene.

Direcţia generală programe, proiecte, coordonarea unităţilor subordonate şi achiziţii publice a solicitat şi i s-a alocat suma de 1.212 mi lei pentru următoarele programe: programul de sprijinire a cultelor religioase cu 875 mii lei; sprijinirea sportului judeţean cu 175 mii lei; sprijinirea culturii în judeţ cu 87 mii lei; sprijinirea activităţilor de tineret cu 75 mii lei; cu precizarea că a crescut considerabil numărul cererilor de finanţare pentru proiectele proprii ale Consiliului Judeţean.

 

Locuinţe pentru medici

„Punem accent pentru atragerea medicilor specialişti – spunea preşedintele Borboly – pentru că dorim să ajungem să avem nu numai un spital de urgenţă, ci un spital de cercetare pentru că avem universitate, avem laboratoare şi ne lipsesc doar medicii. Din acest punct de vedere am băgat bani în bugetul spitalului, managerul a început procedurile de achiziţii de locuinţe fie prin cumpărare sau închiriere de locuinţe pentru medici, în acest fel asigurându-le condiţii mai atrăgătoare pentru a-i aduce în judeţ. Pot să vă spun că au plecat 10 medici, dar au venit 40, ceea ce înseamnă că avem deja un plus de 30 de medici şi ar veni şi vor veni şi alţii dacă pe lângă salariu le asigurăm locuinţe”. În această şedinţă s-a aprobat includerea în domeniul public privat al judeţului a unui apartament cu două camere şi transmiterea acestuia în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă cu destinaţia de locuinţă pentru medici.

 

SC Proiect Consulting SRL

Este pentru a doua oară că s-a pus pe ordinea de zi acest proiect. În şedinţa trecută s-a scos şi s-a amânat dezbaterea, de astă dată s-a vorbit iarăşi despre această firmă, dar fără a se vorbi şi hotărî despre majorarea capitalului social.

Pentru a înţelege despre ce vorbim trebuie să detaliem cât de cât ce este şi ce se vrea cu această firmă.

SC Consulting este o firmă care oferă servicii de suport mediului de afaceri şi instituţiilor publice. Aceste servicii formează două grupe distincte. O grupă se referă la proiecte şi cuprinde monitorizarea surselor de finanţare, generare proiect, analiza proiectului, planificarea financiară şi planificarea activităţilor, implementare de sistem de management, audit de management, mediul de accesare a fondurilor, identificarea programelor care se potrivesc clientului, elaborarea şi implementarea programelor din fonduri structurale etc., până la decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiarul proiectului. A doua grupă se referă la facilitarea de înfiinţare de afaceri, cu tot ce presupune acest lucru.

Consiliul a aprobat modificarea Hotărârii nr. 194/2009 privind asocierea judeţului Harghita cu Asociaţia pentru judeţul Harghita în vederea constituirii unei societăţi cu răspundere limitată, cu denumirea de SC Proiect Consulting SRL.

La această chestiune, consilierul Sebestyén Csaba (PCM) a prezentat foarte plastic ceea ce crede în legătură cu revigorarea acestei firme: „Să dăm acestei firme falimentare care are o datorie de 100.000 de euro alte sume de bani este ca şi cum am potcovi un cal mort”. Preşedintele Borboly a recunoscut că este de acord cu părerea exprimată de d-l consilier şi a promis că la următoarea şedinţă se va prezenta rezultatul unui sondaj, al unui studiu privind firmele locale care s-au dovedit că au rezultate bune în domeniu.

 

Serviciul Public Salvamont, Salvaspeo al CJH

Acestui serviciu i s-a suplimentat bugetul cu 80,50 mii lei, printre altele pentru realizarea unui traseu de ciclism care leagă staţiunile turistice Harghita-Băi şi Harghita-Mădăraş şi pentru achiziţionarea unei camere termo pentru a facilita operaţia de salvare în condiţii meteo grele şi în zone periculoase.

 

Editura Harghita

S-a aprobat suma de 66,00 mii lei din fondul de rezervă Editurii Harghita pentru derularea următoarelor programe: manual pentru ţesutul portului popular secuiesc (40,00 mii lei), cooperare cu actorii din regiune, organizarea de întâlniri scriitori-cititori, serbări (3 mii lei), sprijinire redactare cărţi (20,00 mii lei).

 

Moara de apă – din Suseni

Consiliul Judeţean a aprobat un ajutor financiar comunei Suseni din fondul de rezervă în sumă de 362,00 mii lei pentru realizarea proiectului „Reabilitare moară de apă şi clădiri aferente”. Se impune precizarea că această moară este inclusă în lista monumentelor istorice şi Consiliul local este obligat prin lege să protejeze acest monument. Proiectul de reabilitare a morii a început cu fonduri europene, dar aceste fonduri nu sunt suficiente pentru a duce la bun sfârşit reabilitarea morii, în acest moment comuna Suseni nu mai are bani pentru a achita contribuţia proprie din acest proiect. Preşedintele Borboly supunând la vot propunerea de acordare a acestui ajutor le-a spus consilierilor să voteze fiecare cum doreşte. Rezultatul a fost: da, să se acorde acest ajutor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.