Pentru monitorizarea activităţii de deszăpezire, Consiliul Judeţean apelează la cetăţeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Sănătate » Pentru monitorizarea activităţii de deszăpezire, Consiliul Judeţean apelează la cetăţeni
Pentru monitorizarea activităţii de deszăpezire, Consiliul Judeţean apelează la cetăţeni

Pentru monitorizarea activităţii de deszăpezire, Consiliul Judeţean apelează la cetăţeni

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia pe care o conduce a închiriat mai multe sisteme GPS prin care să se monitorizeze utilajele celor şapte firme care au câştigat licitaţiile de deszăpezire.

Informaţiile înregistrate de GPS sunt încărcate pe o pagină de Internet, unde orice cetăţean poate urmări starea de lucru a maşinilor. Utilajele sunt reprezentate grafic prin două culori (albastru şi roşu) şi dacă se dă click pe ele se pot obţine informaţii legate despre acestea (numărul de înmatriculare, precum şi locul unde se află). Dacă utilajul este redat cu albastru, înseamnă că el ar trebui să fie în lucru, iar dacă este cu roşu, atunci are motorul oprit.

Tot sistemul ar trebui să funcţioneze în felul următor: 1. o persoană, de regulă din sate, pentru că drumurile judeţene străbat localităţile rurale, trebuie să acceseze platforma online (judetulharghita.ro/drumuri.html); 2. de aici să vadă care sunt utilajele albastre din zona sa (adică ce utilaje ar trebui să fie în lucru pe drumul judeţean care-i străbate localitatea); 3. dacă vede că acea maşină nu lucrează (de exemplu, dacă merge cu lama ridicată sau nu se împrăştie sare), atunci tot cetăţeanul trebuie să semnaleze acest aspect; şi o poate face fie la un număr de telefon (0266/20.77.74), fie online (prin reţele de socializare sau prin intermediul unui site ce se doreşte a fi creat special pentru reclamaţii şi sugestii), aici putând încărca inclusiv poze cu maşinile respective. Şi atunci, pe baza acestor informaţii primite de la oameni, Consiliul Judeţean va putea să taie de la plată activitatea acelei maşini pe ziua respectivă.

Astfel, spunea Borboly Csaba, cu implicarea activă a cetăţenilor din judeţ, „intervenţiile pot fi eficiente şi risipa de bani publici poate să fie stopată”.

Acesta a mai amintit faptul că ideea acestui sistem a existat şi atunci când s-au făcut licitaţiile. De altfel, în condiţiile stipulate atunci era dotarea fiecărui utilaj cu GPS. Firmele s-au conformat, şi-au montat sisteme GPS, dar cum fiecare lucrează pe un alt serviciu a fost greu de redirecţionat datele pe un singur site. Din acest motiv, la iniţiativa cetăţenilor, CJ Harghita a decis să închirieze aceste GPS-uri pe care să le ofere firmelor de deszăpezire.

Au fost achiziţionate 59 de GPS-uri, 42 pentru maşini şi 17 pentru buldo-excavatoare, iar chiria lunară a unui GPS este de 100 de lei/maşină.

Preşedintele CJ Harghita a mai spus că pe lângă acest sistem, tot pentru monitorizarea activităţii de deszăpezire, se doreşte şi achiziţionarea a 28 de camere video, care se vor pune pe drumurile judeţene.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.