Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru a prinde momentul optim… Ministerul trebuie să se grăbească şi virusul să lenevească! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Pentru a prinde momentul optim… Ministerul trebuie să se grăbească şi virusul să lenevească!
Pentru a prinde momentul optim… Ministerul trebuie să se grăbească şi virusul să lenevească!

Pentru a prinde momentul optim… Ministerul trebuie să se grăbească şi virusul să lenevească!

Nu ştiu dacă unul dintre motivele bănuite că ar fi contribuit la scăderea interesului populaţiei faţă de vaccinarea antigripală ar fi decalajul dintre momentul optim şi cel al vaccinării propriu-zise, dar ştiu că şi în acest an luna octombrie a trecut şi din noiembrie s-a scurs cu puţin mai mult de jumătate…

Dar asta e şi rămâne de văzut ce va urma, întrucât, după părerea specialiştilor, vaccinul trebuie făcut la începutul sezonului rece pentru că, susţin ei, cu cât se administrează mai devreme cu atât e mai bine, imunitatea, prin anticorpii protectori specifici, instalându-se la circa două săptămâni din momentul administrării vaccinului.

Luând în calcul ceea ce au considerat ei că trebuie luat, oficialii Ministerului Sănătăţii au achiziţionat recent 500.000 de doze de vaccin antigripal, faţă de 1.000.000 cât achiziţionaseră în urmă cu un an, şi au afirmat că dacă va fi nevoie numărul fiolelor va fi suplimentat până la 3.000.000, debutul campaniei de vaccinare fiind anunţat pentru sfârşitul lunii în curs.

Cam acesta ar fi tabloul în mare privit, din care lesne se pot desprinde însă detaliile…

Şi iată unul dintre ele: potrivit doamnei dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Harghita (DSP), din cele 500.000 de doze intrate în ţară, aproximativ 680 i-au fost repartizate judeţului nostru, azi-mâine, sau mai corect spus în cursul acestei săptămâni, conform programării, fiolele vor fi preluate şi aduse acasă.

Foarte bine, numai că aceste vaccinuri, din punct de vedere numeric, nu înseamnă mare lucru, ele urmând a fi folosite, cum e şi firesc, doar pentru personalul medical spre a fi eliminat astfel orice posibil focar de diseminare a gripei.

Important din punctul de vedere al doamnei dr. Tar ar fi ca vaccinarea antigripală gratuită se facă în timp util, dar acest lucru este condiţionat, pe de o parte de momentul sosirii celorlalte doze, pe de altă parte de momentul în care virusul a hotărât că vrea să-şi facă de cap. Pentru asta, aş spune eu, Ministerul Sănătăţii ar trebui să se grăbească, iar virusul să lenevească, altfel sigur se iese din… ritm.

Rugată să se pronunţe asupra numărului de doze necesare conform rezultatului obţinut pe seama catagrafierii persoanelor îndreptăţite a primi gratuit vaccinul, dr. Tar a precizat că este vorba despre circa 10.000, cifră care, în opinia sa, trebuia coborâtă undeva la 5.000-6.000 de doze, conform evaluării făcute în concordanţă cu realitatea proiectată pe „ecranul” ultimilor ani, când, din diverse motive, interesul populaţiei faţă de vaccinul antigripal a început să scadă. Apoi, mai arăta şefa DSP Harghita, a fost o situaţie în care, citez, „ni s-au băgat pe gât vaccinuri chiar şi în luna martie, când nu mai aveam ce face cu ele. Prin urmare trebuia să le distrugem pe banii noştri şi costurile nu au fost deloc mici…”.

Convinsă fiind că evaluarea unei situaţii cât mai aproape de realitate este de dorit din foarte multe considerente, dr. Tar Gyöngyi crede că Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă în vedere acest lucru, pentru că numai aşa va fi posibilă instituirea ordinii în sistem.

Şi pentru că asupra acestui subiect, propus de chiar domnia sa spre dezbatere membrilor Colegiului Prefectural Harghita, voi reveni, nu-mi rămâne decât să închei acest articol cu speranţa că celelalte doze de vaccin antigripal vor ajunge la timp în judeţ spre a asigura scutul de protecţie tuturor celor îndreptăţiţi a-l primi gratuit. Celelalte persoane, interesate a se pune la adăpost folosind aceeaşi metodă, îşi pot procura, contra-cost, vaccinul antigripal din farmacii, preţul orientativ fiind, din câte am aflat, undeva în jurul a 30 de lei!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.