Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe DN 13 B se intervine cu freza pentru înlăturarea zăpezii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Pe DN 13 B se intervine cu freza pentru înlăturarea zăpezii
Pe DN 13 B se intervine cu freza pentru înlăturarea zăpezii

Pe DN 13 B se intervine cu freza pentru înlăturarea zăpezii

  • La vârful Bucin a nins abundent în ultimele zile și cordoanele de zăpadă adunate de-a lungul drumului național au îngustat partea carosabilă. Pentru a doua zi consecutiv, drumarii intervin cu freza pentru înlăturarea excesului de omăt

În cursul nopții de luni spre marți și marți dimineață, angajații Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita au periat principalele artere naționale, acționând cu 26 utilaje de deszăpezire. Pentru înlăturarea stratului alunecos care a acoperit cu generozitate DN 11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, DN 12 Miercurea Ciuc – Toplița, DN 12A Miercurea Ciuc – Comănești, DN 12C Gheorgheni – Cheile Bicazului, DN 13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiec, DN 13B Gheorgheni – Praid, DN 13C Vânători – Cristuru Secuiesc – Odorheiu Secuiesc și DN 15 Toplița – Borsec au răspândit peste 100 de tone sare și 1,6 tone de clorură de calciu.

Pe DN 13 B, la vârful Bucin se acționează cu freza, pentru degajarea cordoanelor de zăpadă late de până la 1,5 metri care bordează șoseaua națională.

„Dimineață la ora 4:00 erau minus 18 grade Celsius la Lacu Roșu, minus 15 grade la Harghita, temperaturi foarte scăzute în tot județul. Cantitățile de zăpadă nu mai sunt cele care au fost înainte, de la an la an s-au micșorat, în schimb iernile sunt mai bogate în ceață și în precipitații lichide, iar spălarea continuă a drumurilor impune un consum mult mai mare de sare. La vârful Bucin acționăm, începând de ieri, cu freza, pentru înlăturarea cordoanelor de zăpadă late de 1-1,5 metri, așternute de-a lungul DN 13 B, îngustând carosabilul”, ne-a declarat ing. Cătălin Romanescu, șeful SDN Harghita.   

În următoarele 3 ore, vremea a continuat să se răcească, minimele dimineții înregistrate oficial în Harghita coborând mult sub limita gerului: minus 25 de grade Celsius la Borsec și Toplița, minus 24 de grade la Joseni, minus 22 de grade la Miercurea Ciuc, minus 21 de grade la Gheorgheni, minus 20 de grade Celsius la Odorheiu Secuiesc și minus 19 grade la Stația Meteo Bucin, unde stratul de zăpadă măsoară 63 de centimetri.    

Potrivit meteorologilor, vremea se menține mai rece decât în mod normal la această dată pe tot parcursul zilei, temperaturile maxime vor rămâne negative iar cerul va fi noros și va ninge slab mai ales seara și noaptea. Vântul va sufla moderat pe parcursul zilei, cu intensificări  în zona înaltă la viteze ce pot depăși 70-80 km/h la rafală. Izolat va fi ceață, cu depunere de chiciură.

Potrivit unei prognoze meteorologice optimiste, de miercuri vremea va intra într-un proces de încălzire treptată.   

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.