Pe 15 ianuarie vom marca: Ziua Naţională a Culturii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Cultură » Pe 15 ianuarie vom marca: Ziua Naţională a Culturii
Pe 15 ianuarie vom marca: Ziua Naţională a Culturii

Pe 15 ianuarie vom marca: Ziua Naţională a Culturii

Ziua de 15 ianuarie are o semnificaţie simbolică pentru poporul nostru, pentru că este asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu. De ce a fost aleasă ziua lui Mihai Eminescu drept Zi a Culturii Naţionale? Poate pentru că: „El e cel care a spus că teiul e sfânt. El e cel al cărui nume nu se cade a fi luat în deşert. (…) El e cel care oricâte deznădejdi ne-ar încerca ne dă temeiuri ca totuşi să nu deznădăjduim” (Geo Bogza). Poate pentru că reprezintă „omul deplin al culturii româneşti” (Constantin Noica). Poate că niciodată nu e prea mult să-l recitim pe poetul, prozatorul, dramaturgul, ziaristul şi gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889).

„Conform Legii nr. 238/7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost desemnată ca Zi Naţională a Culturii şi, de-a lungul anilor, celebrarea Luceafărului poeziei româneşti şi-a extins semnificaţia, devenind – după cum afirmă d-na Bedő Melinda, şef serviciu Biblioteca Judeţeană Kájoni János – cum era şi firesc, prilej de reflecţie asupra culturii române. În mod specific, pentru Biblioteca Judeţeană, reflecţia este completată de atitudine activă pentru găsirea celor mai potrivite răspunsuri la exigenţele actuale ale publicului denumit adesea consumator de cultură”.

De reţinut, aşadar, invitaţia Bibliotecii Judeţene de a participa luni, 15 ianuarie 2018, începând cu ora 14:00, la sediul său situat în Miercurea-Ciuc, strada Stadion, nr.1 bis, la manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale.

 Programul dedicat manifestărilor:

Între orele 16:00-16:45: prezentarea Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc;

Între orele 16:45-17:15: „Cititorii recomandă, autorii se recomandă” – este vorba despre recomandări de lectură din literatura contemporană – concurs cu premii (membrii Cenaclului literar „Buna Vestire” recomandă publicului prezent trei lecturi din literatura română contemporană, publicul este cel care desemnează prin vot secret cea mai convingătoare recomandare, iar autorul recomandării cu cele mai multe voturi obţinute va fi premiat cu un MEGAPIXEL de LITERATURĂ).

Între orele 17:15-19:00: inovaţie în promovarea culturii scrise – serviciul informatic al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov va prezenta publicului din Miercurea-Ciuc proiectele: „Jurnalul – portal spre cultură” şi „IZILIT – Întâlnire ZIlnică cu LITeratura”.

Posesorii de telefoane inteligente cu sistem de operare Android sau IOS sunt invitate să aducă aceste instrumente, pentru a experimenta noi mijloace de informare în domeniul literaturii contemporane.

(Manifestările bogate şi interesante din Miercurea-Ciuc de la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din cadrul evenimentului dedicat zilei de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, au susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Harghita)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.