Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Patru spitale, din cele cinci câte există în judeţ, îşi vor deschide porţile pentru vizitatori | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » Patru spitale, din cele cinci câte există în judeţ, îşi vor deschide porţile pentru vizitatori
Patru spitale, din cele cinci câte există în judeţ, îşi vor deschide porţile pentru vizitatori

Patru spitale, din cele cinci câte există în judeţ, îşi vor deschide porţile pentru vizitatori

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, care ne-a trimis un material informativ privind recomandarea MS de a fi organizată în cursul acestei luni, în întreaga ţară, o „Zi a porţilor deschise”, menită a facilita stabilirea unor relaţii mai strânse între cadrele medicale şi public, vineri, 21 august 2015, patru din cele cinci spitale câte fiinţează pe raza judeţului nostru îşi aşteaptă vizitatorii, pentru ca, numai la o săptămână distanţă în timp, să se întâmple acelaşi lucru şi în unitatea care şi-a ales ca dată de desfăşurare a evenimentului ziua de 28 august a.c.

Bine primită de către organizatori şi foarte probabil de către populaţie, această iniţiativă se doreşte a consolida o punte între cele două părţi, ale căror interese converg spre aceeaşi ţintă: sănătatea pe toate componentele ei!

Şi pentru că undeva, în textul ce ne-a fost înaintat, se arată că în ziua în care porţile sunt deschise, publicului i se vor prezenta „activităţi medicale care se desfăşoară dincolo de ochii pacienţilor”, eu îi îndemn pe vizitatorii unităţilor medicale cu paturi să le adreseze medicilor, personalului medical şi, nu în ultimul rând, celor ce le manageriază, întrebări punctuale şi pertinente, spre a nu stânjeni programul de vizită şi, desigur, programul bolnavilor internaţi.

Cu această introducere, iată cum sunt preconizate a decurge activităţile zilei de 22, în fiecare dintre spitalele care au organizat „Ziua porţilor deschise” în Harghita:

Începând cu ora 10:00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc este prevăzută vizitarea secţiilor în grupuri de 10 persoane, cu pornire din 10 în 10 minute, până la ora 11:00, timp în care, celor ce doresc, le vor fi măsurate tensiunea arterială, glicemia şi indicele de masă corporal, „bonusul” reprezentând o demonstraţie practică ce vizează igiena unghiilor.

La Spitalul Municipal Odorheiu-Secuiesc, programul se desfăşoară între orele 10:00 şi 18:00, interval de timp în care se vor vizita secţiile şi vor avea loc întâlniri, respectiv schimburi de opinie, între personalul medical şi vizitatori, organizate pe secţii.

Între orele 11:00 şi 20:00, la Spitalul Municipal Gheorgheni vor avea loc întâlniri cu aparţinătorii pacienţilor, precum şi vizite în incinta unităţii.

Persoanele interesate să profite de porţile deschise ale Spitalului Municipal Topliţa vor putea vizita secţiile şi compartimentele medicale, se vor putea întâlni cu medicii şi vor putea opta pentru măsurarea tensiunii arteriale, dar numai între orele 09:00 şi 11:00.

Puţin mai generos, poate chiar şi prin specificul său, nu ştiu!, Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş îşi va primi vizitatorii, aşa cum spuneam anterior, în ziua de 28 august, începând cu ora 14:00, când grupuri de copii din localitate vor prezenta un program de dansuri şi cântece româneşti şi maghiare, pentru ca, de la ora 15:00 până la 16:00, să se poată vizita pavilioanele 9, 11, 2 şi „Ergoterapie”.

Odată bifat şi acest punct, vizitatori, pacienţi, aparţinători ai lor, medici de pe secţii, invitaţi, cărora le va fi alături şi preotul catolic din Tulgheş, se vor reuni, timp de o oră, în jurul unei „mese rotunde” al cărei moderator este doctorul în ştiinţe medicale Domokos Lajos Csaba, spre a discuta despre „Destigmatizarea pacientului cu tulburări psihice”. Seara, tot în jurul unei mese, vor fi desprinse, într-un cadru relaxant, şi concluziile unei zile ceva mai… altfel.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.