Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Păstrătorii tezaurului cultural şi spiritual al românilor din Livezi continuă proiectele începute în 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Păstrătorii tezaurului cultural şi spiritual al românilor din Livezi continuă proiectele începute în 2021
Păstrătorii tezaurului cultural şi spiritual al românilor din Livezi continuă proiectele începute în 2021

Păstrătorii tezaurului cultural şi spiritual al românilor din Livezi continuă proiectele începute în 2021

  • Pentru al doilea an, consecutiv, „Port popular autentic pentru livezeni” şi „Balul portului popular” sunt susţinute financiar de Consiliul Judeţean Harghita

Maria Oltean şi Maria Sebeştin, fondatoarele Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi, au participat şi în acest an la concursul de proiecte organizat de Consiliul Judeţean Harghita în cadrul programelor speciale „de finanţare nerambursabilă a porturilor populare, costumelor tradiţionale” şi „acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita”, câştigând o nouă finanţare, în valoare totală de 20.000 de lei pentru cele două proiecte demarate anul trecut: „Port popular autentic pentru livezeni” şi „Balul portului popular”.

Ieri, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Harghita şi ai Prefecturii au fost invitaţi la Livezi, unde le-au fost prezentate rezultatele celor două proiecte, ale căror obiective principale sunt stimularea interesului pentru cultura şi arta populară, dorinţa comunităţii locale de a contribui la perpetuarea valorilor culturale şi a meşteşugurilor populare şi impulsionarea dezvoltării locale prin iniţiative şi activităţi care să promoveze turismul în Livezi.

„A fost un an cu multă muncă, dar şi cu bucurii şi satisfacţii. În 2021 am organizat nouă şezători la Căminul Cultural din Livezi şi în curtea asociaţiei, precum şi şapte serate de dansuri populare. La şezători, participanţii au avut ocazia să se iniţieze în tainele cusutului, al brodatului şi ţesutului, iar cei cu experienţă în aceste meşteşuguri au realizat piese autentice de costum popular. Am pus accent pe ceea ce este autentic românesc şi tradiţional şi am încercat să educăm participanţii în acest sens, deoarece în ultimii ani a devenit o adevărată modă să porţi o ie, dar din păcate odată cu această modă am fost «invadaţi» de tot felul de bluziţe înflorate fabricate în China sau mai ştim noi de pe unde. Unul din scopurile principale ale acestui proiect a fost ca toţi participanţii să diferenţieze ceea ce este autentic de astfel de imitaţii şi să poarte cu mândrie piese adevărate, nealterate şi valoroase de port popular românesc”, a arătat Maria Oltean, preşedinta Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi.

La şezători au participat livezeni de toate vârstele, bunicile pricepute au transmis tinerei generaţii modelele strămoşeşti, realizate cu măiestrie, învăţând-o că arta necesită răbdare şi seninătate. Iar munca lor s-a concretizat prin zece costume populare realizate în cadrul primului an al proiectului „Port popular autentic pentru livezeni”.

Seratele de dansuri populare organizate la Căminul Cultural din Livezi, cu sprijinul

Primăriei comunei Mihăileni, au delectat publicul cu momente de folclor autentic.

„Am reuşit să închegăm o mică trupă de dansuri – Ansamblul folcloric «Livezenii» – care ne dorim să crească precum Făt Frumos în următorii ani şi să devină un ansamblu folcloric în toată extensia titulaturii. Pentru realizarea proiectului ne-am bucurat de sprijinul frumoasei comunităţi din satul Livezi, dar mai ales al lăutarilor şi dansatorilor din sat, care au ales să se alăture acestui proiect şi să îşi împărtăşească cunoştinţele cu noi. Din păcate, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, pe finalul anului trecut nu am putut avea Balul Portului Popular, care trebuia să fie evenimentul de prezentare a cunoştinţelor însuşite în cadrul seratelor. Dar sperăm că în acest an ne vom putea bucura şi de acest eveniment”, a detaliat Maria Sebeştin, coordonatoarea proiectului „Balul portului popular”.

La finalul anului trecut, cele două tinere şi-au prezentat rezultatele proiectelor şi în cadrul unei emisiuni tematice realizată de o televiziune locală din Târgu Mureş, povestind şi despre bogăţia culturală transmisă din generaţie în generaţie de locuitorii satului Livezi.

„Am vorbit şi despre comunitatea din Livezi, în mijlocul căreia am crescut şi de la care am primit multe. Considerăm că acum este rândul nostru să-i dăm ceva înapoi, este o datorie a noastră, a tuturor, să facem o lume mai bună şi mai frumoasă pentru copiii noştri şi în acelaşi timp să îi cinstim pe înaintaşii noştri şi să ne asigurăm că păstrăm vie moştenirea lăsată de aceştia”, a continuat Maria Sebeştin.

Fiecare sărbătoare importantă de peste an a fost marcată prin ateliere destinate transmiterii obiceiurilor strămoşeşti, fie că vorbim despre încondeiatul ouălor de Paşte, fie despre interpretarea colindelor ale căror origini se pierd în negura vremii, despre meşterit sorcove, coroniţe de Advent sau decoraţiuni pentru bradul de Crăciun.

La începutul anului 2022, Asociaţia pentru promovarea tradiţiilor şi turismului din Livezi a dedicat alte două iniţiative Şcolii Generale din localitate, finalizate prin dotarea Laboratorului de informatică cu patru calculatoare noi, competitive şi a Bibliotecii şcolii cu aproximativ 100 de volume de literatură contemporană, care să îi motiveze pe elevi să citească, oferindu-le „o educaţie de calitate”.

„Copiii lucrau pe calculatoare vechi şi aveau nevoie de unele noi, performante. Cu sprijinul foştilor elevi şi al câtorva firme, am reuşit să achiziţionăm patru calculatoare performante pentru copii. De asemenea, am reuşit să cumpărăm cărţi pentru bibliotecă, potrivite generaţiilor actuale – „Cronicile din Narnia”, „Harry Potter”, „Matilda”, „Charlie şi fabrica de ciocolată” şi multe altele – cărţi pe care copiii din ziua de astăzi le gustă şi le savurează, preferându-le unora precum Baltagul de exemplu”, a precizat Maria Oltean.

Între alte activităţi dedicate păstrării şi perpetuării tradiţiilor, asociaţia a depus anul acesta noi cereri de finanţare în cadrul programelor Consiliului Judeţean Harghita, pentru continuarea celor două proiecte începute anul trecut: „Port popular autentic pentru livezeni” şi „Balul portului popular”, ambele declarate câştigătoare şi primind câte o finanţare în valoare de 10.000 de lei.

„Dacă anul trecut ne-am îmbrăcat, anul acesta ne încălţăm. Dorim să achiziţionăm pantofi de dans pentru fetele, cizme de dans pentru băieţii membri ai grupului de dansatori pe care am reuşit să îl formăm anul trecut şi alte piese de care mai au nevoie membri ansamblului. Ne dorim ca acest proiect şi evenimentul de încheiere a acestuia să devină unul care să se repete anual şi să adune iubitorii de tradiţii şi folclor. Considerăm că va constitui o oportunitate pentru a transmite copiilor şi tinerilor dansurile şi folclorul autentic de la noi din zonă, aceasta fiind singura modalitate prin care ne putem asigura că ele nu vor fi uitate: învăţându-i pe tineri să le iubească, să le preţuiască şi să le ducă mai departe. (…) Evenimentul de final va avea loc în data de 1 octombrie şi, pe lângă suitele de dansuri prezentate de Ansamblului Folcloric «Livezenii», ne vom bucura de o reprezentaţie a Ansamblului Folcloric «Junii Becleanului de pe Olt» şi apoi toţi participanţii vor fi invitaţi”, a menţionat Maria Sebeştin.

De asemenea, cu ajutorul finanţării primite vor fi achiziţionate materiale necesare pentru continuarea activităţii în cadrul atelierelor de cusut, brodat şi ţesut, unde cei care doresc se pot iniţia şi vor putea performa în această artă tradiţională.

Prezenţi la Livezi, la lansarea celor două proiecte care continuă activitatea celor de anul trecut, consilierii judeţeni au avut ocazia să vadă câteva dintre obiectele de port populare create anul trecut, să facă cunoştinţă cu oamenii locului şi cu peisajul generos şi greu de egalat al zonei.

„Este o iniţiativă foarte frumoasă, venită din partea prietenelor şi fostelor mele colege de şcoală de la Livezi. Sunt foarte bucuroasă că există în această comunitate o asociaţie care se ocupă de promovarea tradiţiilor şi portului popular caracteristic zonei, îmi place foarte mult că au integrat tinerii şi copiii în aceste proiecte şi mă bucur că sunt sprijiniţi de consiliul judeţean. Sper ca pe viitor să se dubleze sărbătorile de acest gen, iar tradiţiile să fie perpetuate multă vreme de acum înainte. Sunt foarte bucuroasă că am venit astăzi aici, la Livezi şi îmi voi aduce şi fetiţa de fiecare dată când voi avea posibilitatea, ca să cunoască tradiţiile şi portul tradiţional”, a spus consilierul judeţean liberal Alina Izsak.

Deşi a mai vizitat zona, dr. Lucian Conţiu, consilier judeţean social-democrat, a fost încântat să revină la Livezi şi a apreciat că proiectele menite să promoveze potenţialul natural şi cultural sunt întotdeauna binevenite şi trebuie să fie sprijinite.

„Aici este o zonă frumoasă şi bogată în tradiţii care s-au păstrat. Din punctul nostru de vedere, fiind vorba despre o comunitate românească, este important să o sprijinim şi, după părerea mea, ar trebui investit mult mai mult. Colaborarea cu cei din UDMR este bună, eu aşa o văd, dar aici ar trebui făcute investiţii mult mai multe. Proiectele acestea sunt binevenite şi trebuie să le sprijinim cât de mult putem. În momentul în care apare un astfel de proiect, trebuie să tragem toţi, indiferent din ce partid facem parte; să ne uităm la modelul comunităţii maghiare din alte zone, care se luptă pentru promovarea valorilor şi a tradiţiei şi să continuăm să facem şi noi la fel aici. Sunt câteva zone în Harghita pentru care merită să ne unim forţele şi să facem treabă. În consiliul judeţean există deschidere pentru sprijinirea proiectelor comunităţilor, dar adevărul este că ar trebuie să existe mai multe astfel de proiecte şi mai multă implicare din partea comunităţilor. Zona este super frumoasă, personal mie mi-a rămas la inimă, din păcate revin asupra problemei drumului, care nu ştiu dacă în cei doi ani care au mai rămas (din actualul mandat – n.a.) se va rezolva. Noi sperăm să îl putem reabilita, pentru că aici s-ar putea face foarte multe lucruri”, a precizat dr. Lucian Conţiu.

La prezentarea de joi a participat şi consilierul Fodor Zoltán, din partea UDMR, şi Dobos László, consilier local al comunei Mihăileni, un partener de nădejde al Asociaţiei pentru promovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi turismului în Livezi în derularea proiectelor.

„Eu locuiesc în comuna Mihăileni, satul Văcăreşti şi mă bucur că asociaţiile din comună participă la programele consiliului judeţean. Înainte de a fi consilier judeţean, făceam şi eu proiecte culturale legate de tradiţiile şi portul popular şi acum mă bucur că putem sprijini astfel de proiecte. Mai avem şi proiecte de tineret şi de turism la care ar putea participa cei din Livezi, pentru că zona este foarte frumoasă şi este păcat să nu vină turiştii. Ar fi în beneficiul dezvoltării zonei noastre”, a concluzionat consilierul UDMR Fodor Zoltán.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.