În acest an, în județul nostru, au fost depuse aproape 1.200 de solicitări pentru emiterea cardului național de sănătate duplicat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 3 decembrie 2022
Home » Sănătate » În acest an, în județul nostru, au fost depuse aproape 1.200 de solicitări pentru emiterea cardului național de sănătate duplicat
În acest an, în județul nostru, au fost depuse aproape 1.200 de solicitări pentru emiterea cardului național de sănătate duplicat

În acest an, în județul nostru, au fost depuse aproape 1.200 de solicitări pentru emiterea cardului național de sănătate duplicat

  • CAS Harghita: Atât acesta, cât și o nouă adeverință de înlocuire a cardului de sănătate pot fi solicitate și prin intermediul e-mail-ului, fără a fi necesară deplasarea la sediul instituției

Cardul național de sănătate a devenit, din toamna anului 2015, unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârste de peste 18 ani. La nivelul județului nostru, până în prezent, s-au primit peste 230.000 de astfel de documente, din care 2.564 de carduri încă nu au fost ridicate de către asigurați.

Dar, ce se face în cazul în care cardul a fost pierdut, deteriorat sau furat?

Ei bine, asiguratul trebuie să solicite înlocuirea cu un card național de sănătate duplicat. Costul eliberării acestuia este de 15,52 lei și se suportă de către asigurat, plata putându-se efectua prin virament bancar sau la casieria instituției.

Pentru solicitarea acestuia, persoana trebuie să trimită prin e-mail ori să depună la sediul CAS o cerere de eliberare a cardului național de sănătate duplicat, copia actului de identitate și dovada plății contravalorii documentului, precum și a distribuției acestuia.

În cazul în care au intervenit schimbări ale datelor personale (de exemplu, schimbarea numelui în urma căsătoriei), pe lângă cerere și dovada plății, persoana asigurată care solicită eliberarea unui card duplicat mai trebuie să depună o copie a actului de identitate ori alte documente doveditoare privind modificarea datelor personale și cardul național de sănătate emis anterior.

Este important de știut faptul că în oricare situație s-ar afla, asigurații care au solicitat eliberarea unui card duplicat primesc o adeverință de înlocuire a acestuia, care are o valabilitate de 60 de zile.

Însă, preciza ec. Duda Tihamer Attila, directorul general al CAS Harghita, sunt situații în care cardul nu ajunge în cele 60 de zile la destinatar. Și, astfel, persoana merge la un furnizor (farmacie, medic de familie, cabinet etc.) cu adeverința expirată, fiind îndrumată la CAS.

În aceste cazuri, se poate solicita o nouă adeverință de înlocuire care va fi valabilă tot 60 de zile. Ea poate fi solicitată chiar și prin e-mail, urmând ca persoana care o solicită să o primească, în aceeași zi, tot în format electronic. Așadar nu este obligatorie deplasarea la sediul instituției, mai ales dacă vorbim de asigurați din nordul județului, care ar pierde o zi întreagă pe drum.

Potrivit CAS Harghita, în acest an, la nivelul județului nostru s-au depus 1.190 de solicitări privind emiterea cardului național de sănătate duplicat.

În final, reamintim faptul că toate cardurile de sănătate emise în anii 2013 și 2014 sunt valabile până în 2027, respectiv 2028.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.