Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Partidele din coaliţie şi-au desemnat „prin tragere” prefecturile | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Politic » Partidele din coaliţie şi-au desemnat „prin tragere” prefecturile
Partidele din coaliţie şi-au desemnat „prin tragere” prefecturile

Partidele din coaliţie şi-au desemnat „prin tragere” prefecturile

  • Harghita va avea un prefect susţinut de PLUS

La negocierile din coaliţia guvernamentală, de luni seara, în privinţa posturilor de prefecţi şi subprefecţi, prima tragere au avut-o liberalii, care spre surprinderea tuturor au optat pentru Sibiu şi nu pentru Capitală. USR-PLUS au avut a doua tragere şi, cum era de aşteptat, au cerut Prefectura Bucureşti. Mai precis, poziţia de Prefect de Bucureşti va reveni organizaţiei PLUS.

UDMR a avut a treia tragere, solicitând prefectura Cluj. Informaţia privind trecerea prefecturii Cluj de la PNL, în portofoliul UDMR, a fost confirmată şi de preşedintele filialei clujene a formaţiunii politice maghiare, deputatul Csoma Botond, precum şi de purtătorul de cuvânt Hegedüs Csilla. „Da, noi luăm Prefectura Cluj, iar avocatul István Tasnadi este opţiunea noastră pentru această funcţie”, a spus Csoma Botond pentru Actual de Cluj.

Poziţiile de prefecţi au fost împărţite astfel:

UDMR: Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare şi Covasna – 5 prefecturi;

USR-PLUS: Bucureşti, Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiş, Bacău, Maramureş, Suceava, Argeş, Galaţi, Brăila, Gorj, Ialomiţa (USR) – 14 prefecturi;

PNL va ocupa celelalte 22 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistriţa, Alba, Braşov, Mureş, Hunedoara, Caraş-Severin, Bihor, Călăraşi, Olt, Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu, Constanţa, Vrancea, Iaşi, Neamţ şi Botoşani.

Potrivit presei naționale, s-au stabilit de asemenea şi funcţiile de subprefecţi. În judeţele în care Alianţa USR-PLUS nu a obţinut mandate de prefecţi, va avea câte o poziţie de subprefect. La Bucureşti, unde sunt 3 subprefecţi, 2 vor fi ai PNL şi unul al UDMR. În judeţele în care are UDMR prefect, vor fi câte 1 subprefect pentru PNL şi unul pentru USR-PLUS.

Prefectul de Harghita, Ion Proca (PNL), a preferat să nu comenteze în nici un fel ştirea de faţă şi nici modalitatea cam bizară de stabilire a competenţelor politico-administrative – prin tragere – şi, după cât îl cunoaştem, e puţin probabil să accepte o poziţie subalternă într-o echipă USR-PLUS.

Reamintim că Guvernul a modificat OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică. Cei care vor fi numiţi în funcţiile de prefecţi vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condiţiile în care Constituţia României arată la Articolul 123 că „atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.