Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pagube de peste 300.000 de lei provocate de animale sălbatice în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Pagube de peste 300.000 de lei provocate de animale sălbatice în Harghita
Pagube de peste 300.000 de lei provocate de animale sălbatice în Harghita

Pagube de peste 300.000 de lei provocate de animale sălbatice în Harghita

  • Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita a înregistrat de la începutul anului şi până la data de 26 octombrie un număr de 236 cereri de despăgubiri pentru pagubele provocate de animale sălbatice în gospodăriile oamenilor, la stâne, la stupine şi pe terenurile cultivate.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László a declarat că majoritatea covârşitoare a cererilor de despăgubiri înregistrate până în prezent au ca temei atacurile urşilor, responsabili pentru 216 (91,5%) dintre distrugerile reclamate şi soldate cu pierderi materiale suferite de crescătorii de animale şi de fermieri.

În 15 cazuri, cultivatorii de terenuri agricole au solicitat daune materiale pentru stricăciunile provocate de cerbi şi de mistreţi, iar în alte cinci cazuri pentru animalele domestice ucise de lupi.

Referindu-se la natura pagubelor, directorul APM Harghita a arătat că cele mai multe dintre atacurile animalelor sălbatice s-au finalizat cu uciderea animalelor domestice – 89 de vite mari, 50 de oi, un cal, capre, porci, iepuri şi păsări de curte. În 47 de cazuri au fost afectate culturile de pe terenurile agricole, iar în alte 15 apicultorii au reclamat distrugerea stupilor.

Potrivit statisticilor APM Harghita, majoritatea animalelor domestice au fost ucise în nordul judeţului, în Bazinul Gheorgheni şi în zona Odorhei-Cristur, în arealele cu păduri, unde sălăşluiesc urşii şi lupii, în vreme ce mistreţii, cerbii şi căprioarele au afectat culturile agricole din zona Ciucului.

Numărul solicitărilor de despăgubire înregistrate este mai mic decât cel de anul trecut, când până la data de 1 noiembrie erau depuse la APM un număr de 378 de cereri.

„Se pare că agricultorii au respectat planurile de păşunat şi şi-au asigurat o pază mai bună atât în cazul animalelor domestice, cât şi al culturilor agricole. Anul acesta, câteva primării din zonele mai grav afectate au achiziţionat garduri electrice pentru populaţie, o contribuţie semnificativă în acest domeniu având-o şi programul Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivorele mari al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin care s-a finanţat cumpărarea de kit-uri complete de garduri electrice pentru populaţie, care să ţină departe animalele sălbatice, în special ursul şi lupul, de gospodăriile, culturile agricole, livezile şi stupinele oamenilor”, a explicat directorul Domokos László.

Valoarea pagubelor provocate de animalele sălbatice până în prezent este de aproximativ 320.000 de lei, faţă de 535.000 de lei la 1 noiembrie 2019.

În Harghita, urşii coboară zilnic în aşezările rurale şi urbane, intră în casele şi pivniţele oamenilor, în hoteluri şi pensiuni şi în curţile şcolilor, în căutare de hrană. Au ajuns să se plimbe chiar şi pe străzile din centrul municipiilor, fiind filmaţi atât ziua, cât şi noaptea în Miercurea Ciuc, la Odorheiu Secuiesc, în Gheorgheni şi la Topliţa.

De la începutul anului şi până acum, jandarmii harghiteni au intervenit de 193 de ori pentru îndepărtarea urşilor din localităţile judeţului, cele mai multe solicitări fiind înregistrate în luna iunie, când au răspuns chiar şi la şapte apeluri în 24 de ore. În fiecare dintre aceste situaţii, locuitorii au fost avertizaţi asupra pericolului prin mesaje RO-ALERT.

Potrivit unor specialişti, numărul urşilor în Harghita ar depăşi 1.500 şi este în creştere.

Din 2016 şi până în prezent, un om a fost omorât de urs şi peste 50 de persoane au fost rănite grav, necesitând spitalizare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.