Opt elevi din clasa a XII-a susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 septembrie 2021
Home » Învățământ » Opt elevi din clasa a XII-a susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale
Opt elevi din clasa a XII-a susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

Opt elevi din clasa a XII-a susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

  • În funcţie de problemele medicale de care suferă şi pentru asigurarea egalităţii de şanse, acestora li se vor asigura toate condiţiile prevăzute de lege, pentru a putea susţine probele examenului naţional

2.197 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul maturităţii: 1.868 de candidaţi din promoţia curentă şi 329 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Între aceştia se află şi elevi cu nevoi speciale: doi dintre ei suferă de diabet zaharat şi li se permite accesul cu telefonul mobil în sălile de examen, pentru a-şi monitoriza valorile glicemiei. În cazul lor este îngăduit consumul de alimente şi, după caz, administrarea dozei de insulină.

Pentru ceilalţi şase elevi, diagnosticaţi cu dislexie, disgrafie şi discalculie, câte un profesor asistent le va citi subiectul sau redacta răspunsul dictat, după caz, într-o sală separată. Celor opt elevi care susţin Bacalaureatul în condiţii speciale li s-a acceptat mărirea timpului destinat efectuării lucrării scrise cu o oră, eventual folosirea calculatorului de buzunar.

Examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021, a început luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română, la care s-au prezentat 2.035 de candidaţi (96,97%) dintre cei 2.105 înscrişi, 1.819 din promoţia curentă şi 216 din promoţiile anterioare, potrivit informării Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita. Un număr de 70 de absolvenţi de liceu dintre cei înscrişi nu s-au prezentat la prima probă scrisă a examenului.

Proba s-a desfăşurat în 22 centre şi nu au existat candidaţi eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

Astăzi, a fost programată proba obligatorie a profilului, mâine, are loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, cea la Limba şi literatura maternă va avea loc joi, 1 iulie.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, se va face în data de 5 iulie, până la ora 12:00, prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidaţilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.

Contestaţiile pot fi depuse sau transmise prin mijloace electronice în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00. În cazul în care contestaţia se depune electronic, candidaţii trebuie să completeze, să semneze şi să depună alături de aceasta şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată în urma soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea şi obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a pus la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE – 0800/81.62.66. Numărul este disponibil în permanenţă.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.