Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Olimpiada Judeţeană de „Meşteşuguri artistice tradiţionale” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură » Olimpiada Judeţeană de „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Olimpiada Judeţeană de „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Olimpiada Judeţeană de „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

 Au fost premiaţi micii creatori

 

Anul trecut, judeţul Harghita a obţinut la faza naţională a Olimpiadei de „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, de la Sibiu, 4 premii I şi un premiu II – toate sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Ploşnea. La două luni de la această performanţă, adică în octombrie, s-a început pregătirea unei noi ediţii a fazei judeţene, în urma căreia alţi 6 elevi vor ajunge, în august, la Sibiu. Iar după mai bine de jumătate de an, săptămâna trecută, au fost acordate premiile Olimpiadei Judeţene de „Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

Ca de obicei, premierea a fost încadrată într-un moment artistic oferit de copiii care activează în cadrul Centrul Cultural „Miron Cristea”, acesta fiind şi gazda evenimentului.

„Anul comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni” a fost marcat de copiii din cadrul Grupului Românaşul prin „Balada Brâncovenilor” – o scenetă care a prezentat sacrificiul domnitorului Constantin Brâncoveanu, întregită de cântece. Programul artistic a fost completat de copiii din cadrul cercului de pian, care au asigurat, înainte de eveniment, fondul muzical, şi de cei din cadrul cercului de chitară (condus de doamna Adriana Balogh).

La faza judeţeană a olimpiadei au participat 120 de copii, la cinci secţiuni: icoane pe sticlă, icoane pe lemn, încondeierea ouălor, cusut piese de port popular şi ţesături. Premiile obţinute de elevi de la Grupul Şcolar „Miron Cristea” din Subcetate, Şcoala Gimnazială Tulgheş, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, Şcoala Gimnazială „József Attila” din M. Ciuc şi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au fost majoritatea I şi II. Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin intermediul inspectorului şcolar general adjunct, Aurora Parfeni, şi a inspectoarei Lucica Erdei, a oferit două premii speciale pentru Andreea Natea, din Subcetate, şi Iustina Tănase, din Tulgheş. De asemenea, diplome de excelenţă au obţinut Ioana Paula Benchea, Elena Paula Borşa şi Bogdan Suciu.

Cu această ocazie a fost inaugurată, la sediul Muzeului „Oltului şi Mureşului Superior” din Miercurea-Ciuc, şi expoziţia care cuprinde lucrările realizate de micii artişti.

Dintre aceştia, 6 elevi vor participa, în august, la Olimpiada Naţională de la Sibiu, la toate secţiunile amintite anterior, urmând să-şi intensifice pregătirile chiar din această săptămână.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.