Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O situaţie imposibilă! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » O situaţie imposibilă!
O situaţie imposibilă!

O situaţie imposibilă!

  • Ce faci când ursul se înamorează brusc de curtea ta şi nu se mai dă dus de acolo? Te baricadezi în casă şi aştepţi să plece, rugându-te să se limiteze la spaţiul exterior. Pentru că, şi să vrea, nici paznicul de vânătoare nu poate face mai mult, fără să rişte ca animalul să sară gardul şi să atace primul om care-i iese în cale

Halucinanta întâmplare s-a petrecut în urmă cu două zile la Izvoru Mureşului. „Pe la 10:30 m-a sunat un bărbat şi mi-a spus că ursul este în curtea locuinţei mamei sale şi dă să intre în casa femeii, care a deschis geamul şi a început să strige din toate puterile după ajutor. Poate că s-a speriat ursul şi a fugit, că nu l-a mai văzut ea, dar nici nu a mai avut curaj să mai iasă din casă. Când s-a întors fiul ei de la muncă, ursul se odihnea pe scări, în faţa uşii femeii; aşa s-a speriat, că nu mai ştia de el. Aici problema e că şi noi, vânătorii, nu putem să facem nimic ziua, că dacă tragi în aer şi se sperie, ursul porneşte către uliţă, unde umblă oamenii, dă peste careva şi îl nenoroceşte. E o situaţie aproape imposibil de gestionat”, ne povesteşte paznicul de vânătoare Ioan Bota.

A doua zi, cu noaptea-n cap, înainte de a se crăpa de ziuă, hărmălaia din curte i-a trezit brusc din somn pe femeie şi pe fiul acesteia: ursul le răsturna coteţul cu găini.

„Era pe la 05:30. Nu a apucat să mănânce găinile; cred că s-a speriat de zgomot, de luminile aprinse de cei din casă şi a sărit peste gard, în nişte tufe de aluni şi de mesteceni înalţi de 1-1,5 metri, că nu vezi nimic. Nici nu poţi să intri fără armă la tine, că acolo te omoară. Deja oamenii sunt speriaţi, că ursul se plimbă peste tot, dărâmă gardurile şi trece dintr-o curte într-alta, în căutare de mâncare. Alaltăieri noapte, un pic mai jos de Mănăstire, a intrat la cineva, a dărâmat uşa de la sala de cazane şi i-a mâncat sacul plin cu mâncare pentru câini”, continuă paznicul de vânătoare.

Îi place aşa de mult în localitate încât şi-a făcut bârlog taman sub şopronul de lemne al unei vile din staţiune.

„Ursul ăsta nu pleacă din intravilan, şi-a săpat bârlogul sub şopronul uneia dintre cele trei vile ale unor bucureşteni, nu departe de calea ferată şi acolo stă. Ursul acesta nu ştie de pădure, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi e numai unul dintre bârlogurile pe care le-am descoperit noi, dar câte or mai fi pe care nu le ştim, că nu poţi să intri şi să cotrobăi în curtea omului”, menţionează Ioan Bota.

Şi nu e singurul. De pildă, o ursoaică îşi face veacul pe la Mănăstirea Izvoru Mureşului, la fel ca alte „zece, 20 de exemplare de urşi habituaţi, care au devenit prezenţe constante în intravilanul localităţii”, potrivit primarului comunei Voşlăbeni, de care aparţine staţiunea, Mihail Tinca.

„La orice oră ies, am încercat, împreună cu jandarmii, să-i speriem cu petarde, cu claxoane, cu semnalele acustice de la autospecialele lor, cu câinii, dar degeaba, nu ies din staţiune. Nu ştim ce să mai facem”, ne mai spune interlocutorul nostru.

La începutul lunii aprilie, o ursoaică a fătat doi pui în colţul terenului de fotbal al Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului. La intervenţia ministrului Mediului, Tánczos Barna, a fost relocată la o distanţă de cel puţin 30 de kilometri de orice aşezare locuită, dar oamenii din staţiune susţin că s-ar fi întors.

În noaptea de marţi spre miercuri a fost relocată o altă ursoaică, mamă a trei pui, care a intrat în zeci de imobile din staţiunea Băile Tuşnad, făcând pagube şi băgându-i în toţi sperieţii pe turişti şi localnici deopotrivă. O intervenţie dificilă şi de durată, după cum avea să ne spună primarul oraşului, Butyka Zsolt.

Potrivit acestuia, după aprobarea intervenţiei, duminică seara s-a pus momeală în apropierea sălii de sport, „ca să nu fie în oraş”. Dar membrii Asociaţiei de Vânătoare „Sfânta Ana”, medicul veterinar autorizat şi reprezentanţii primăriei au avut de aşteptat, ursoaica „picând în capcană” abia marţi seara în jurul orei 22:00. Şi-a făcut apariţia împreună cu puii şi astfel a putut fi tranchilizată şi transportată pe un fond cinegetic aflat la 60 de kilometri depărtare de Băile Tuşnad. La auzul zgomotului produs de armă, doi dintre pui s-au speriat şi au fugit, reuşindu-se tranchilizarea lor abia după o oră şi jumătate.

Puii de urs au fost transportaţi în cursul nopţii la singurul „Centru pentru Reabilitarea Urşilor Orfani” din România, în inima Munţilor Hăşmaş, unde li se va da şansa la o viaţă normală, în sălbăticie, după un proces de reabilitare de aproximativ doi ani.

În privinţa ursoaicei, există temeri că ea se va întoarce după puii ei. O distanţă de 60 de kilometri nu înseamnă mai nimic pentru un urs, mai ales pentru o femelă atât de protectivă şi cu un mecanism de orientare atât de bine dezvoltat.

„Noi sperăm să nu se întoarcă, să îşi găsească liniştea şi să rămână acolo; altfel, trebuie împuşcată. Din păcate, există riscul să se întoarcă în 24 de ore. Metoda relocării nu va avea rezultatele scontate, sunt urşi care s-au întors de la sute de kilometri, iar pe de altă parte fiindcă nimeni nu este dispus să ia o ursoaică-problemă”, ne spune primarul Butyka Zsolt.

Ursoaica relocată a făcut nenumărate pagube, a intrat în zeci de gospodării şi în locuinţele oamenilor, în pensiuni, în restaurante şi în bucătăriile acestora. Nu a scăpat de vizita neaşteptată şi de musafirul nepoftit nici primarul Butyka Zsolt, în garajul căruia a stat aproximativ 50 de minute şi nici fostul primar din Tuşnad Sat, Gyӧrgy József, care locuieşte în Băile Tuşnad şi căruia, în noaptea de 26 spre 27 iunie, i-a distrus uşa dublă de la intrare, fără să o poată deschide, a intrat pe un geam termopan pe care l-a aruncat ca pe o jucărie, a distrus o ladă frigorifică mare, încuiată, pe care a decopertat-o pur şi simplu cu ghearele, a mâncat până s-a săturat şi a distrus restul alimentelor, prizele şi dulapurile proprietarilor, care au avut marele noroc să fie plecaţi de acasă.

De la începutul săptămânii şi până joi după amiază au fost emise (11 până am terminat eu materialul…) apeluri RO-ALERT, care au semnalat prezenţa urşilor în localităţile judeţului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.