O seară frumoasă, cu poezie și cântec, la împlinirea a 26 de ani de existență a Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Cultură » O seară frumoasă, cu poezie și cântec, la împlinirea a 26 de ani de existență a Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc
O seară frumoasă, cu poezie și cântec, la împlinirea a 26 de ani de existență a Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc

O seară frumoasă, cu poezie și cântec, la împlinirea a 26 de ani de existență a Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc

Asociația Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc a împlinit în acest an 26 de existență. Cu această ocazie, joi, „cu o mică, dar justificată întârziere”, şi-a invitat prietenii, dar și iubitorii de activități culturale la „o seară aniversară, o seară cu poezie, cu muzică şi cu gânduri frumoase”, în sala de marmură a Consiliului Județean Harghita din Miercurea-Ciuc. Și într-adevăr a fost o seară frumoasă.

Manifestarea aniversară a fost deschisă cu un moment muzical oferit de copiii de la Chitara de Ciuc, îndrumați de cântăreața de muzică folk Adriana Balogh, după care poetul Ionel Simota, președintele Cenaclului Literar „Buna Vestire” și membru în conducerea Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov, a făcută o scurtă incursiune în istoria cenaclului.

„Cenaclul împlinește astăzi 26 de ani de la înființare. Cenaclul prin natura sa adevărată se numește Asociația Cenaclului Literar Buna Vestire din Miercurea-Ciuc, o asociație care de-a lungul vremii a desfășurat activități pe care le-aș numi extraordinare și nu pentru că fac eu parte din cenaclu, ci pentru că aceasta este și realitatea”, a spus poetul Ionel Simota. În decursul existenței sale, cenaclul a desfăşurat sute de activităţi: lansări de carte, expoziţii de pictură, serate de muzică şi poezie, evenimente dedicate sărbătorilor şi aniversărilor de peste an.

Ionel Simota a amintit că istoria cenaclului este mai veche de anul 1997. „După 1990, în Miercurea-Ciuc încă mai viețuia cumva, din punct de vedere literar, un cenaclu care se numea Luceafărul și care venea de dinainte de 1990”. Însă în 1994, în urma unei întâlniri „cu scriitori minunați pe care îi aveam la vremea respectivă în Miercurea-Ciuc”, membri ai cenaclului, aceștia au considerat că nu ar fi util să mai fie păstrat numele „Luceafărul”. Astfel, în 1994, fiind chiar de Buna Vestire, s-a schimbat numele și a fost denumit Cenaclul Literar „Buna Vestire”. „Abia în 1997, cu ajutorul celor care au venit ulterior în cenaclu, am reușit să-i dăm un statut juridic și să devină asociație și să o numim Asociația Cenaclului Literar Buna Vestire”, a povestit Ionel Simota.

În cadrul manifestării aniversare, membrii cenaclului au recitat poezii din cele mai noi volume publicate. Poetul Daniel Întuneric a dat citire unei poezii din volumul de poezii Pridvor, apărut anul trecut. Poeta și profesoara Ramona Moldovan a recitat de asemenea din propriile creații, iar soțul acesteia Marius Moldovan a interpretat mai multe cântece pe versurile soției sale. Din propriile creații a recitat și autoarea de poezie Dana Buzoianu.  

De asemenea, moderatorul întâlnirii Gheorghe Filip și poetul Ionel Simota au recitat din poeziile scrise de „doi membri foarte importanți ai cenaclului la vremea aceea, Dumnezeu să-i odihnească! pe amândoi”: profesorul Eugen Buzoianu și Jenică Andrei, „care era și un coordonator foarte bun de activități culturale”.

În cadrul serii aniversare momentele muzicale au fost oferite de Adriana Balogh și fiica sa Noemi, dar și de cunoscuta cântăreață de muzică populară și de romanțe Cora Munteanca, care au emoționat asistența.

Mai amintim că la eveniment, printre invitați, au fost prezenți și poeta Tatiana Scurtu și Erich Mihail Broaner de la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, care a colaborat ani în șir cu autori harghiteni, publicându-le cărțile.

În final, în numele cenaclului, moderatorul Gheorghe Filip a mulțumit Consiliului Județean Harghita pentru găzduire. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.