O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie
O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie

O nouă amânare în procesul în care preşedintele CJ este judecat pentru fapte de corupţie

 Avocatul lui Borboly Csaba a spus că „toată lumea e nemulţumită” de amânarea cauzei

Tribunalul Harghita a judecat, ieri, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru fapte de corupţie alături de alte 12 persoane. Cauza a fost amânată pentru 21 aprilie, motivul fiind lipsa procedurii. Mai exact, societatea de asigurări care trebuia să fie prezentă ieri în sala de judecată şi-a schimbat sediul. Iar asiguratorul în cauză a fost citat la sediul vechi.

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, a declarat la ieşirea din Tribunal că „a venit un înscris din care rezultă că noul proprietar al vechiului sediu nu e de acord să se citeze prin afişare, motiv pentru care este o lipsă clară de procedură şi nu se poate judeca în lipsa părţii legal citate”. „Deci, instanţa dorea să întrebe societatea dacă doreşte să fie parte responsabilă sau nu, ce poziţie are şi să fie asigurator sau nu, era o discuţie juridică şi din acest motiv pe bună dreptate instanţa a amânat cauza”, a declarat avocatul. La termenul trecut a existat o cerere de introducere în proces a asiguratorului Carpatica ca parte responsabilă civilmente. Deoarece greşelile de management eventuale sunt fapte din culpă, nu sunt infracţiuni, şi dacă e cazul ar trebui să fie acoperite de asigurator pentru culpă profesională.

Avocatul preşedintelui CJ a mai spus că toată lumea e nemulţumită de amânarea cauzei, deoarece „timpul trece şi nu reuşim să ne judecăm pe fond. Or noi ne dorim acest lucru”.

Din cauza lipsei de procedură nu a putut fi audiat unul dintre inculpaţi, care şi-a recunoscut fapta. Este vorba despre inculpatul Mandache Cristian Daniel, care conform noului Cod de procedură penală trebuie în mod obligatoriu să fie audiat pentru ca instanţa să afle ce părere are despre aceste acuzaţii, în ce condiţii le recunoaşte, ce efecte are etc. Sergiu Bogdan şi-a exprimat speranţa că la următorul termen procedura va fi completă „să putem merge mai departe”.

La termenul de ieri, preşedintele Consiliului Judeţean nu s-a aflat în sala de judecată. Avocatul lui Borboly afirmând că este la Bruxelles, însă acesta nu a fost un motiv de amânare a cauzei. „Prezenţa lui (n.n. – a lui Borboly Csaba) nu era obligatorie. Deci nu a fost un motiv de amânare. El a fost numit în acel Comitet al Regiunilor şi avea o procedură vizavi de un proiect legislativ în care era raportor şi trebuia să fie acolo. Noi am înştiinţat instanţa din timp. Nu era un motiv de împiedicare a procesului. Procesul mergea înainte”, a mai spus Sergiu Bogdan.

 XXX

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita este cercetat în acest dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Prejudiciul total produs judeţului Harghita ca urmare a activităţilor desfăşurate de cei 13 inculpaţi, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este conform rechizitoriului de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor de construcţii date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Alături de Borboly Csaba, în acest proces mai sunt judecaţi Sófalvi László (fost vicepreşedinte al CJ), Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gábor László, Biró Ema, Kosa Petru (primarul comunei Mihăileni), Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, Pálffy Domokos, Hargitay Ladislau Gavril şi Mandache Cristian Daniel. Iar ca parte civilă s-au constituit Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria comunei Mihăileni. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.